Politie en justitie in Brabant pakken steeds grotere criminelen aan via hun portemonnee. Reden daarvoor is het dichtslibben van de rechtsketen, schrijft de Volkskrant dinsdag.
Volgens hoofd recherche Rienk de Groot en officier van justitie Roy Nanhkoesingh is het zinvoller om drugscriminelen hun spullen te ontnemen dan ze een langdurig strafproces met een onzekere uitkomst in te sturen. Daarmee wordt volgens Nanhkoesingh de verdachte harder getroffen. '
Mijn ervaring is dat zelfs voor het bezit van grote hoeveelheden hennep een werkstraf wordt opgelegd. Dan denk ik bij mezelf: als de verdachte afstand doet van zijn geld, bijvoorbeeld 30 duizend euro, zijn we spekkoper.
'
Misdaad loont
Burgemeesters in Brabant staan zwaar onder druk. De georganiseerde misdaad heeft er vaste voet aan de grond gekregen met grootschalige hennepteelt en xtc-laboratoria. Uit onderzoek blijkt dat alleen al in Tilburg jaarlijks 800 miljoen euro drugsgeld omgaat.
Met lik-op-stuk beleid proberen de burgemeesters het tij te keren: panden worden gesloten, geld en goederen afgepakt. Met bedreigingen als gevolg: hun auto’s worden in brand gestoken, de burgemeester van Helmond dook enige tijd onder en die van Gilze en Rijen ontving een doodsbedreiging. Maar waarom slaagt justitie er niet in de criminele netwerken echt te raken? Al sinds de jaren negentig kunnen dankzij de Pluk-ze wet criminele vermogens worden afgepakt, maar de resultaten zijn minimaal. ZEMBLA onderzocht in '
Misdaad loont
' hoe dat kan en waarom misdaad nog steeds loont.