Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Compensatieregeling doorbraak renteswaps

07-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
het-clusterbom-gevoel
Diverse grote banken hebben ingestemd met een nieuwe collectieve compensatieregeling voor mkb-ondernemers met rentederivaten. Daardoor krijgen veel gedupeerden van deze zogenoemde swapaffaire eindelijk helderheid over de schadevergoeding die ze tegemoet kunnen zien.
Een commissie van experts, aangesteld door het ministerie van Financiën, boog zich afgelopen maanden nogmaals over de vele schadeclaims van ondernemers die flink in de problemen zijn gekomen door deze ingewikkelde beleggingsproducten. Banken verstrekten in het verleden circa 20.000 rentederivaten aan mkb'ers. Maar daarbij bleef vaak onderbelicht dat hieraan ook grote risico’s kleefden.
De banken moeten nu stevig in de buidel tasten. ABN AMRO heeft meteen een extra voorziening van 360 miljoen euro genomen, bovenop de 121 miljoen euro die eerder al opzij was gezet. ING verwacht een tegenvaller van 150 miljoen euro, als aanvulling op een eerdere voorziening van 100 miljoen. De Rabobank  zet daarvoor 500 miljoen euro extra opzij.  De commissie schat dat het totaal aan vergoedingen van de banken ,,zeker meer dan 1 miljard euro'' gaat bedragen.
Nog niet alle instellingen hebben evenwel ingestemd met de regeling. ABN AMRO, ING, SNS, Van Lanschot en de Rabobank doen mee. De Rabobank telt de meeste mkb-klanten met rentederivaten, zo'n 9000. ABN Amro heeft er 6800. 

Bang voor de bank
Ondernemers zijn bang dat de bank hun lening opzegt en hun bedrijf failliet gaat en houden zich stil uit angst voor hun bank. Deskundigen stellen dat dit product nooit aan het MKB verkocht had mogen worden. Waarom is dat toch gebeurd? Zembla onderzochtt hoe en waarom de banken de renteswap hebben verkocht. Bang voor de bank
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem reageert tevreden. De regeling doet volgens de bewindsman recht aan de belangen van de ondernemers en is daarnaast ,,goed en efficiënt uitvoerbaar''. Ook toezichthouder AFM en de grootste belangen- en claimorganisaties die het gros van de gedupeerden vertegenwoordigen, steunen de nieuwe regeling.

Wat is een renteswap?
Een renteswap is een gecompliceerd financieel product. Het wordt ook wel (rente)derivaat genoemd. Met een renteswap kan een variabele rente op een lening worden vastgezet. Dat geeft in theorie zekerheid mocht de de rente stijgen. Veel MKB-ondernemers hebben daarom op advies/aandringen van hun bank een aantal jaren geleden (2007/2008), vaak zonder dat ze zich daar bewust van waren, een renteswap aangeschaft. De rente werd gewoon 'vastgezet'. Wat de bank verzuimde te vermelden was dat het eigenlijk ging om een product met grote risico's. Deze risico's openbaren zich als de rente daalt en het bedrijf de onderliggende lening wil stopzetten. In dat geval moet er een extreem hoge boete worden betaald gebaseerd op het verschil tussen de dan geldende rente en de vastgezette rente tot aan de oorspronkelijke einddatum van de lening.  Ook verhoogde de bank vaak de opslag op de lening, waardoor de zekerheid op een vaste rente niet bleek te bestaan.

(Bron ANP / ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor