Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Commissie die onderzoek doet naar illegale adopties samengesteld

25-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
Sander Dekker - ANP
De commissie die onderzoek gaat doen naar illegale adopties is samengesteld en zal zich richten op de periode 1967 tot 1998. De commissie wordt geleid door Tjibbe Joustra, nu nog voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het onderzoek richt zich in ieder geval op de landen Brazilië, Bangladesh, Colombia, Indonesië en Sri Lanka.  Dat heeft minister Dekker bekendgemaakt.
De onderzoekers kijken ook naar de rol van de Nederlandse overheid bij illegale adopties. De commissie bestaat verder uit hoogleraar Beatrice de Graaf en jurist Bert-Jan Houtzagers. De commissie start het onderzoek op 1 mei en komt uiterlijk 1 oktober 2020 met haar rapport. 
Dekker kondigde het onderzoek aan, nadat er misstanden naar boven waren gekomen. Zo reisden Nederlandse echtparen in de jaren 70 en 80 naar Brazilië om daar een kind in hun gezin op te nemen. Ze gaven het aan in Brazilië als hun eigen kind en namen het mee naar Nederland.
De commissie wordt geleid door Tjibbe Joustra,die nu nog voorzitter is van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Mogelijke misstanden
ZEMBLA besteedde in drie uitzendingen aandacht aan misstanden bij interlandelijke adopties. In reactie op die uitzending zei Dekker nog dat de “primaire verantwoordelijkheid’’ voor een zorgvuldige adoptieprocedure bij de zendende landen lag en ligt. Maar op basis van latere informatie zei Dekker toch aanleiding te zien om het handelen van de Nederlandse overheid alsnog onder de loep te nemen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.