Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meneer Harmsen wacht op hulp

  •  
19-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Veel ouderen raken hun vertrouwde hulp van de thuiszorg kwijt. Dat komt door een nieuwe wet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Sinds 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp van de thuiszorg. Zij bepalen of iemand recht heeft op een goedkope alfahulp of een professionele thuishulp.

Sinds de thuiszorg op deze manier is georganiseerd, wijzen gemeenten massaal goedkope hulpen toe. Dat leidt tot veel onbegrip en verdriet bij duizenden ouderen.

Geen thuishulp
Honderdduizend mensen werden de afgelopen maanden opnieuw door de gemeenten beoordeeld. Tot 2007 kreeg ruim 80 procent een echte thuishulp toegewezen. Nu is dat nog maar 30 procent. De rest moet genoegen nemen met goedkope schoonmakers.

Eén daarvan is meneer Harmsen. Hij is 78 jaar en staat er alleen voor. Hij heeft niemand behalve zijn thuishulp Ankie. Zij maakt niet alleen schoon, maar ze let ook goed op of hij zichzelf niet verwaarloost en vervuilt. Ze komt al jaren bij hem over de vloer maar dat was opeens afgelopen. Ankie was te duur geworden. ZEMBLA filmde in Ede, de stad waar meneer Harmsen woont, de veranderingen in de thuiszorg.

Telefoon
De gemeente Ede bepaalt het type hulp, zoals zoveel gemeenten, via een telefoongesprek. En waar dat toe kan leiden is te zien bij meneer Harmsen. Hij weet niet eens dat hij een gesprek met de gemeente heeft gevoerd.

Maar de gemeente vindt dat hij best afkan met de goedkope hulp. Volgens hen kan hij een werkgeversrol vervullen door de hulp aan te sturen. Meneer Harmsen: ‘Zeggen ze dat van de gemeente, dat kunnen ze wel mooi zeggen, dan zijn ze van je af’.
Toeval of niet, na de komst van de cameraploeg van ZEMBLA kreeg meneer Harmsen zijn oude hulp weer terug. Hoeveel ‘meneer Harmsen’s’ er in Ede en Nederland zijn is bij de verantwoordelijken op regionaal en landelijk niveau niet bekend.
Links:

>> PVV-lid Agema stelt Kamervragen naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending

>> De SP over de thuiszorg : mede naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending gaat Agnes Kant aan staatssecretaris Bussemaker vragen de problemen nauwkeurig in kaart te brengen.

>> Column Jan Marijnissen 'De rampzalige staat van de thuiszorg'

>> Kiesbeter.nl over Thuiszorg

>> Actiesite 'Stop uitverkoop thuiszorg'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.