Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Chirurgen: onderzoek naar mogelijk onveilig type borstimplantaat

04-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
Borstimplantaat - ANP
Plastisch chirurgen in Nederland zien vrijwillig af van het gebruik van bepaalde borstimplantaten na een Frans verbod. Het gaat vooral om producten die worden gebruikt bij borstreconstructies en minder bij cosmetische ingrepen. Het RIVM gaat onderzoeken of er ook in Nederland aanleiding is om in te grijpen.
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) reageert daarmee op een verzoek van minister Bruno Bruins (Medische Zorg). De bewindsman verzocht in afwachting van een nader onderzoek geen zogenoemde macrogetextureerde en polyurethaan gecoate borstimplantaten te gebruiken. Het RIVM gaat onderzoek doen naar het type borstimplantaat.
Lees de Kamerbrief van minister Bruins
Geen implantaten
Het ministeriële verzoek ‘weegt zwaar’, zegt voorzitter Marc Mureau van de NVPC. “Omdat het RIVM binnen enkele weken met een bindend advies komt, hebben we we onze leden gevraagd om in samenspraak met patiënten geen implantaten als bedoeld te plaatsen”, laat Mureau weten.

Verboden dertien producten
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek worden er verdere maatregelen getroffen. Bruins zoekt ook uit of een verbod mogelijk is, net zoals in Frankrijk. De Franse autoriteiten verboden dertien producten van zes fabrikanten uit voorzorg, na aanwijzingen dat er een beperkt risico is op lymfeklierkanker. 
Nederlandse vrouwen die op korte termijn een borstimplantaat krijgen, kunnen volgens het RIVM het best overleggen met hun arts. 
Beter testen
Jaarlijks vinden er honderden hersteloperaties plaats, omdat borstprotheses lekken, heupgewrichten afbreken of kunststof matjes helse pijnen veroorzaken. Veel van deze operaties hadden voorkomen kunnen worden als de implantaten beter getest waren voordat ze op de Europese markt kwamen. Dat is te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘Operatie Proefkonijn II’.
Bekijk de eerste minuut:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.