Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bus voor asielzoekers in Ter Apel moet overlast verminderen

15-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ter apel 2
Ter Apel heeft sinds vandaag een speciale pendelbus voor bewoners van het asielzoekerscentrum. De asielzoekers veroorzaakten volgens vervoerder Qbuzz overlast in de reguliere bussen. Daarom is er nu een aparte pendelbus naar Emmen voor asielzoekers in Ter Apel.
De overlast werd voornamelijk veroorzaakt door bewoners van het asielzoekerscentrum die geen recht hebben op asiel in Nederland. Ze weigerden te betalen en bedreigen de buschauffeur en passagiers.
Qbuzz kaartte het probleem aan bij staatssecretaris Mark Harbers van asielzaken. Harbers kwam met het idee om een pendelbus in te zetten, waardoor asielzoekers geen gebruik meer hoeven te maken van de reguliere bus. De pendelbus is niet gratis, de Tweede Kamer heeft besloten dat een retourtje 7 euro kost.
Mariniers
Om de overlast in de pendelbus tegen te gaan zet het ministerie van Justitie en Veiligheid ook drie speciale mariniers in. Deze mariniers moeten ervoor zorgen dat bijvoorbeeld politie, gemeente en azc beter samenwerken en bij problemen knopen doorhakken.
Onrust in Ter Apel
ZEMBLA maakte eerder een aflevering over de onrust in Ter Apel sinds de komst van het azc, het dorp groeide uit tot de asielzoekershoofdstad van Nederland. Het azc was de economische motor van de regio. Maar door de toename van criminaliteit ontstond er angst en boosheid onder bewoners.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.