Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Burgers eisen actie tegen rubberkorrels op kunstgrasvelden

24-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
ANP- kunstgras
Bezorgde burgers verenigd in de stichting ‘Kom van dat gras af’ hebben bij 23 kunstgrasvelden in tien gemeenten geconstateerd dat rubberkorrels buiten het veld in het milieu terechtkomen. De rubberkorrels bevatten stoffen die schade toebrengen aan de bodem en het grondwater en daarmee wordt de wet bodembescherming overtreden. De tien gemeenten hebben een brief van de advocaat van de bewoners gekregen met het verzoek handhavend op te treden tegen de vervuiling. Dat meldt dagblad Trouw

Advocaat Hörchner meldt aan Zembla dat het in ieder geval om de volgende gemeenten gaat:

Leeuwarden (2 clubs)
Waadhoeke (7 clubs)
Sudwest-Fryslan (4 clubs)
Heerenveen (1 club)
Harlingen (2 clubs)
Tytsjerksteradiel (3 clubs)
Almere (2 clubs)
Blaricum (1 club)
Assen (1 club)

Bodemverontreiniging

In de Zembla-uitzending ‘Tot op de bodem’ uit 2017 blijkt dat de bodem onder verschillende kunstgrasvelden in Nederland verontreinigd is doordat rubberkorrels die PAK’s en zware metalen bevatten, van de velden geraken en in de bodem terechtkomen.

Zembla kreeg tientallen rapporten in handen waaruit dit blijkt. In de uitzending blijkt dat Recycling Netwerk aangifte heeft gedaan tegen verschillende partijen in de kunstgrasketen. Het Openbaar Ministerie heeft de aangiften sindsdien in onderzoek. 

Veroordeling
In december 2019 werd er voor het eerst een beheerder van kunstgrasvelden beboet. De rechtbank in Rotterdam oordeelde dat beheerder Sportaal uit Enschede een boete van 10.000 euro betalen, waarvan de helft voorwaardelijk. De beheerder van de velden had volgens de rechter onvoldoende gedaan om vervuiling van de omgeving van de kunstgrasvelden tegen te gaan.

In onder meer Tilburg loopt een soortgelijke zaak tegen de gemeente als beheerder van sportvelden.

Acht weken
‘Kom van dat gras af’ geeft de tien gemeenten acht weken de tijd om te reageren op het handhavingsverzoek. “Doen zij dat niet, dan kan ‘Kom van dat gras af’ hen in gebreke stellen. Vervolgens kan de stichting de gang naar de rechter maken”, schrijft Trouw.

In Europa heeft het onderwerp de aandacht van het Europees Agentschap voor chemische stoffen. Het risicobeoordelingscomité (RAC), onderdeel van het Agentschap, heeft inmiddels geadviseerd dat er in heel Europa een compleet verbod moet komen op het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden.

Uiteindelijk moet de Europese Commissie een besluit nemen over het advies van het ECHA. Als het zonder wijzigingen wordt overgenomen, betekent dat er na een transitieperiode van zes jaar een totaalverbod komt.

2000 velden
Er zijn bijna 2000 kunstgrasvelden in Nederland die momenteel gevuld zijn met rubberkorrels gemaakt van oude autobanden. Gemiddeld bevat elk veld rubberkorrels van 20.000 banden.

Kijk de uitzending 'Tot op de bodem':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.