Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Burgemeesters willen 1,25 miljard euro voor kwetsbare wijken

16-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Achterstandswijk

© ANP

Burgemeesters van vijftien gemeenten denken 1,25 miljard euro nodig te hebben om bewoners van kwetsbare wijken te kunnen helpen. Door de coronacrisis is er volgens hen nu al een terugval in de wijken te zien, daarom is er snel actie nodig om te voorkomen dat de investeringen en ontwikkelingen van de afgelopen jaren teniet worden gedaan.


De schade zal dan nog jarenlang blijven doorwerken, vooral onder jongeren die al minder perspectief hebben, stellen ze. Dinsdag presenteerden de burgemeesters daarom een manifest met een oproep aan het kabinet om meer geld uit te trekken voor onderwijs, schuldhulp, begeleiding naar werk en veiligheid.


De ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) waarderen het initiatief en zegden toe nog voor de zomer te kijken hoe dit samen aan te pakken is.


Tweedeling tegengaan
Onder de gemeenten zijn de vier grootste gemeenten en elf middelgrote gemeenten zoals Breda, Heerlen, Groningen, Eindhoven en Arnhem. Ze willen "alles op alles" zetten om de schade door de coronacrisis te herstellen. "Alleen zo kunnen we voorkomen dat er een verloren generatie opgroeit, dat criminaliteit toeneemt en de tweedeling in de samenleving groter wordt."


Initiatiefnemer burgemeester Jan Hamming van Zaanstad waarschuwt dat de problemen zich snel opstapelen. Hij wijst op de vele mensen die in dit soort wijken werden begeleid van de bijstand naar werk. "Dat is in één klap voorbij. Er is geen of minder werk. Jeugdcentra werden in de coronatijd gesloten. We maken ons buitengewoon grote zorgen over de criminaliteit onder jongeren, zeker nu er minder werk is. De afgelopen weken zijn er al meer ernstige vechtpartijen te zien."


Wie houdt er nog zicht op kwetsbare mensen in aandachtswijken? Zembla liep tijdens de coronacrisis mee met sociaal werkers in Tilburg om te kijken hoe zij contact houden met deze groep: 

1,25 miljard
Het gevraagde bedrag is volgens Hamming berekend op basis van de ervaringen die in Rotterdam-Zuid zijn opgedaan om verbeteringen door te voeren in de wijk. De club burgemeesters was al van plan om een geldclaim neer te leggen bij de formatie van een nieuw kabinet, na de verkiezingen in 2021. "Maar dit is nu zo urgent geworden door de coronacrisis. We kunnen niet wachten. We moeten nú aan de slag."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.