Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Buitensporig geweld bij arrestatie: man in auto aangevallen door politiehond

19-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2269 keer bekeken
  •  
persbericht (2)
Zembla heeft schokkende videobeelden van een arrestatie in maart dit jaar in Rotterdam waarbij de politie buitensporig geweld toepast. Het slachtoffer wordt in een auto aangevallen door een politiehond. Daarnaast krijgt hij klappen en schoppen van de hondengeleider en schokken met een stroomstootwapen. Politiewetenschapper Jaap Timmer, die de beelden van de aanhouding analyseerde, kwalificeert het politieoptreden als “marteling”. Zowel de politie als het Openbaar Ministerie Rotterdam beoordelen het politiegeweld als disproportioneel. Het slachtoffer is volgens het OM een 32-jarige Rotterdammer. 

De man zou onder invloed van lachgas overlast hebben veroorzaakt. Het OM laat weten dat vanwege een intern politieonderzoek tegen de hondengeleider en omdat er een schadevergoeding is betaald, de hondengeleider niet strafrechtelijk wordt vervolgd.

Zembla deed onderzoek naar de landelijke inzet van de politiehond als geweldsmiddel. Na het vuurwapen is de hond het zwaarste wapen van de politie. Er zijn in Nederland zo’n 400 politiehonden. Volgens de politie waren er vorig jaar 357 incidenten waarbij een politiehond beet, wat voor zeer ernstig letsel kan zorgen.

Kijk vanavond om 20.25 uur naar Zembla - 'Bijten als beloning'

Gebrek aan regels
Waar bij andere politiewapens, zoals het vuurwapen en de pepperspray, nauwkeurig is vastgelegd hoe- en tegen wie die wapens mogen worden ingezet, is er bij de hond wettelijk nauwelijks iets geregeld, zo blijkt uit onderzoek van Zembla. “Dat kan ertoe leiden dat honden­geleiders niet of onvoldoende gestuurd worden en hun eigen gang gaan bij de inzet van dat heftige geweldsmiddel”, stelt politiewetenschapper Jaap Timmer. Het gebrek aan regels bemoeilijkt ook het strafrechtelijk vervolgen van hondengeleiders die te veel geweld gebruiken, zo blijkt uit verschillende gerechtelijke vonnissen.

Een politiehond moet op commando van de geleider, direct het bijten van een verdachte beëindigen. Uit onderzoek van Zembla blijkt dat de politiehond zelden na het eerste commando loslaat, maar juist doorbijt, in sommige gevallen zelfs minutenlang. Het blijkt dat hondengeleiders van de politie een zogeheten breekstick hebben om de honden te laten stoppen met bijten. Ook worden er politiehonden soms verwurgd om los te laten. Ron van Dijk hoofd certificering politiehonden: “Het is mogelijk om inderdaad met een stropkoordje de luchttoevoer naar de hond ietsje te verminderen waardoor die inderdaad eerder loslaat.”

Honden die niet loslaten, moeten door de politie worden afgekeurd. Maar er wordt door de politie niet geregistreerd welke honden er niet loslaten. Ook heeft de politie geen cijfers over het aantal honden dat wordt afgekeurd. Commissaris Ronald Verheggen, die de korpsleiding adviseert over de inzet van politiehonden: “Het niet 100% kunnen controleren van de hond hoort bij het geweldsmiddel hond. En dat hebben we te accepteren of we moeten ermee stoppen."

Agent gooit hond in nek van verwarde man
Zembla beschikt ook over beveiligingsbeelden van een benzinestation in Rotterdam. Beelden die volgens het Openbaar Ministerie Rotterdam waren kwijtgeraakt. Op de beelden is te zien dat een geleider zijn hond in de nek gooit van een verwarde man. Die raakt zwaargewond. De hondengeleider meldde niet direct, zoals is verplicht, dat hij de man ook met een wapenstok had geslagen en had geschopt. Tegen de hondengeleider wordt aangifte gedaan.

Kijk vast de eerste beelden uit de uitzending:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.