Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Britse vader van aan kanker overleden keeper smeekt regering te stoppen met aanleg kunstgrasvelden

20-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
Nigel en Lewis Maguire
Nigel Maguire heeft de regering van het Verenigd Koninkrijk maandag gesmeekt om het aanleggen van kunstgrasvelden met rubbergranulaat te verbieden. Hij deed dat naar aanleiding van het overlijden van zijn zoon Lewis. Dat schrijft The Telegraph. Lewis Maguire overleed vorige week op twintigjarige leeftijd aan de gevolgen van lymfeklierkanker. Nigel Maguire vreest dat zijn zoon ziek is geworden doordat hij jarenlang keepte op kunstgras. Beiden waren te zien in de eerste uitzending van ZEMBLA over kunstgras.
Lewis zei in de uitzending ' Gevaarlijk Spel ' dat hij veel lichamelijk contact met de rubberkorrels had tijdens het keepen bij Leeds United. Hij kreeg de korrels soms in zijn mond als hij naar de bal dook en liep schaafwonden op, waarbij de korrels in zijn huid achterbleven. De rubberkorrels bevatten zink, lood en benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), stoffen die bewezen kankerverwekkend zijn.
'Voormalig keeper Lewis Maguire uit ZEMBLA's eerste kunstgrasuitzending overleden aan gevolgen kanker'
Eerdere oproep
Vader Nigel schreef de regering meer dan een jaar geleden al met de vraag om te stoppen met het aanleggen van kunstgras met rubberkorrels gemaakt van oude autobanden.
Lewis
Sportminister Tracey Crouch reageerde destijds door te verklaren dat studies naar de rubberkorrels nog geen bewijs hadden geleverd dat de velden onveilig zijn voor de gezondheid van mensen die erop spelen.
Volgens Maguire komt dat doordat de studies onvolledig zijn en er nog geen onderzoek is verricht naar wat de effecten zijn wanneer de huid in contact komt met de korrels, bijvoorbeeld via wondjes of door het in te slikken. Daarom voert Nigel ook al langere tijd campagne om meer onderzoek voor elkaar te krijgen.
'Ik ben niet hysterisch'
Hij zei tegen The Telegraph :"Ik ben niet hysterisch; ik ben niet iemand die zegt: 'Mijn zoon is gestorven, en is dit niet verschrikkelijk?'; Ik stel redelijke vragen waar niemand de antwoorden op heeft. En bij gebrek aan die antwoorden, is er meer onderzoek nodig en moeten er voorzorgsmaatregelen worden genomen.”
Maguire heeft nu de Minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken gevraagd om zolang er geen goed onderzoek is gedaan, tijdelijk te stoppen met het aanleggen van kunstgrasvelden en richtlijnen op te stellen. Bijvoorbeeld minder trainen op kunstgras en kinderen verplicht laten douchen nadat ze toch op kunstgras hebben gespeeld.
Nigel en Lewis en Roelof
Lewis stelde de vragen
Nigel vindt dat hij het aan zijn zoon verplicht is om door te gaan met zijn strijd voor meer onderzoek en voorzorgsmaatregelen. “Het was niet deze bange ouder die een oorzaak voor zijn ziekte wilde vinden. Het was Lewis zelf die de vragen stelde en ik hielp hem daar alleen bij. Dat is alles wat ik deed.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.