Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voormalig keeper Lewis Maguire uit ZEMBLA’s eerste kunstgrasuitzending overleden aan gevolgen kanker

16-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
Lewis
Hij herstelde twee keer lymfeklierkanker, maar de ziekte keerde terug. Het leek erop dat hij kanker ook een derde keer zou verslaan. Nog geen maand geleden was hij herstellende. Maar vader Nigel Maguire kwam met slecht nieuws. Zijn zoon overleed twee dagen geleden. Hij werd twintig jaar.
Lewis Maguire was samen met zijn vader Nigel in de eerste uitzending van ZEMBLA over kunstgras te zien. In ‘ Gevaarlijk Spel ’ vertelde Nigel dat zijn zoon op zijn zestiende kanker kreeg. Hij was keeper en speelde vaak op kunstgras met rubbergranulaat. Vader Nigel stuitte op een documentaire over de Amerikaanse voetbaltrainster Amy Griffin.
Zij houdt  sinds 2009 een lijst bij van voetballers die op kunstgras met rubberkorrels hebben gespeeld en kanker hebben gekregen. Deze week kwam ze met de laatste cijfers . In totaal staan 253 sporters op de lijst die lijden aan kanker. 116 daarvan zijn net als Lewis keeper. Ze vreest dat er een verband is tussen de korrels, die gemaakt zijn van oude autobanden, en de kanker. De rubberkorrels bevatten zink, lood en benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), stoffen die bewezen kankerverwekkend zijn.
Nigel en Lewis Maguire
‘Ik stond versteld’
Nigel Maguire, voormalig hoofd van een regionale gezondheidsdienst, luisterde naar het verslag. “En ik stond versteld. Want wat ik hoorde, was precies wat Lewis had ervaren. Regelmatig spelen, dag in dag uit, zo’n drie, vier jaar op die rubberkorrels.”
Nigel vermoedt een verband tussen de lymfeklierkanker waar zijn zoon aan lijdt en het spelen op kunstgras met rubberkorrels. Lewis en Nigel doen ook hun verhaal in de Engelse media. Dat levert zoveel reacties op, dat ook Nigel een lijst aanlegt van kankerpatiënten die op kunstgras hebben gespeeld.
Beangstigend
“Op de afdeling van Lewis, in een van de weken dat hij daar lag, waren vier mensen, inclusief Lewis, dus er lagen nog drie anderen die lymfeklierkanker en leukemie hadden en regelmatig speelden op kunstgrasvelden. Dat is nog geen bewijs, maar ik vond het beangstigend”, zei Nigel tegen ZEMBLA.
Vanaf dat moment start Nigel een studie naar alle onderzoeken die er zijn over het mogelijke gevaar van de gemalen autobanden in kunstgrasvelden. Veel vragen blijven voor hem onbeantwoord. Daarom voert hij campagne voor beter onderzoek.
Nigel en Lewis Maguire bij kunstgrasveld
Slechte herinneringen
In ‘Gevaarlijk Spel’ gaat ZEMBLA met Nigel en zijn zoon terug naar de club waar Lewis keepte. Bij de ingang richting het kunstgrasveld zegt Nigel: “Dit roept slechte herinneringen bij me op. Ik ben hier al die tijd niet geweest en ik bracht Lewis hier elke week heen. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, was ik nooit door die poort gelopen.”
Na een gevecht van vier jaar is Lewis uiteindelijk overleden aan de complicaties na een beenmergtransplantatie. Zijn vader schrijft op zijn Facebookpagina:
"Hij was en zal altijd mijn held blijven. We voelen ons hopeloos en ontzet door de leegte die hij achterlaat."
Kijk 'Gevaarlijk Spel' terug:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.