Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Brabant wil onderzoek naar Q-koorts

29-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
excuus-om-q-koorts-kan-helend-werken
Mensen die mogelijk besmet zijn geraakt met de Q-koortsbacterie moeten worden opgespoord en benaderd, zodat ze behandeld kunnen worden. Die oproep doet de provincie Noord-Brabant vrijdag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.
Aanleiding is een rapport van eerder dit jaar waaruit blijkt dat de gevolgen van Q-koorts op de langere termijn veel schadelijker kunnen zijn dan gedacht. De provincie wil dat alle risicogroepen actief worden benaderd. Woensdag besteedde ZEMBLA aandacht aan de Q-koorts in het vervolg op de uitzending uit 2009 ' De Q-koorts epidemie - het vervolg '. De gevolgen van de epidemie nog dagelijks aanwezig. 74 mensen zijn inmiddels overleden. En ten minste 2000 mensen lijden aan chronische vermoeidheid, hebben een hartklepontsteking of kampen met ernstige vaatafwijkingen. 
Nu krijgen mensen te vaak een onjuiste diagnose en gaan er nog steeds mensen dood aan de ziekte. ,,We mogen verwachten dat er in het belang van de volksgezondheid maatregelen worden genomen door het opsporen en benaderen van risicogroepen die chronische Q-koorts kunnen hebben'', stelt de provincie.
De Q-koortsepidemie woedde van 2007 tot 2010. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Brabant en later over het hele land. Ondanks dat de epidemie over is, vallen er dus nog altijd slachtoffers. De doodsoorzaak is niet altijd duidelijk omdat artsen de ziekte moeilijk herkennen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.