Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bos bepleit winstplafond voor farmabedrijven

20-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wouter_bos
De winst van farmaceutische bedrijven moet aan een maximum worden gebonden om dure medicijnen betaalbaar te houden. Dat zegt bestuursvoorzitter Wouter Bos van het VU medisch centrum in een vrijdag gepubliceerd interview met Het Financieel Dagblad.
De oud-minister van Financiën pleit in de krant voor een winstnorm van maximaal 10 procent. Dat is volgens hem nodig omdat initiatieven van de farmaceutische industrie zelf ,,geen zoden aan de dijk zetten''.
,,Zolang aandeelhouders een winstmarge van 20 procent eisen, betekent die formule alleen dat we extra gaan betalen voor medicijnen die wel werken. Ik vind dat ongehoord. We laten commercie een dominante rol spelen, richting patiënten die geen keuze hebben.''
Wat Bos betreft moet de discussie beginnen ,,bij wat we redelijke winstmarges voor de farmaceutische industrie vinden''. Hij wijst er verder op dat een winstplafond bij meer branches is ingevoerd.
,,Bij de privatisering van telefonie lieten we de Opta maximale winstmarges bewaken. En we vinden ook dat eredivisievoetbal niet achter een decoder mag verdwijnen, ten bate van commerciële belangen. Over telefoons en voetbal doen we stoer, maar bij farma doen we niets.''
De geneesmiddelensector is het niet met Bos eens. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen noemt zijn voorstel voor een winstplafond ,,slecht voor patiënten en praktisch onuitvoerbaar''.
,,Geneesmiddelenbedrijven opereren in een internationale markt. Nederland kan niet op eigen houtje het rendement van internationale private bedrijven aan banden leggen'', verklaart de brancheorganisatie. ,,Wanneer we investeerders niet belonen met een gezond rendement, zou er geen geneesmiddel meer op de markt komen en staat de innovatie stil.''
Uit onderzoek blijkt dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan 50 procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzoekt in de uitzending ' Het farma fortuin ' waarom nieuwe medicijnen zo duur zijn en wie daaraan verdienen.

'Er hangt wel een prijskaartje aan'
In drie video-interviews vertellen deskundigen over de prijsvorming van nieuwe medicijnen. Farma-investeerder Sander van Deventer stelt dat zeventig procent van de nieuwe medicijnen niét door de grote farmaceutische bedrijven wordt ontwikkeld, maar door kleine ‘start-ups’. 

Oncoloog Wim van Harten over prijsverschillen in Europa. De hoge prijzen leiden er volgens hem mede toe dat patiënten niet altijd op tijd het middel krijgen dat ze nodig hebben. ‘Als er veelbelovende nieuwe middelen zijn, dan moeten die ook snel ter beschikking komen.’

Bart Vanhauwere, directeur Roche over hun nieuwe geneesmiddelen.  Hij vindt dat het bedrijf in Nederland een ‘aanvaardbare en verdedigbare prijs’ voor haar borstkankermedicijn Perjeta vraagt. Maar hoe hoog die prijs dan precies is wil hij niet vertellen.

Lees ook:
Schippers wil criteria voor sluis dure medicijnen wettelijk vastleggen
- Specialisten: ‘Prijs en kortingen moeten openbaar’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.