Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Iedere donderdag om 21.10 uur opnpo2

Hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.

VOLG ONS

Zembla

Boot met migranten zinkt bij Tunesische kustplaats Zarzis

4 jul 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Dromen van een kerkhof initiatiefnemer begraafplaats
Een boot met 86 migranten uit Libië is van woensdagnacht op donderdag gezonken voor de kust van Tunesië. Waarschijnlijk zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Nog 82 opvarenden zijn vermist. 
Vier mensen werden na bijna twee dagen in het water te hebben gelegen, gespot door Tunesische vissers die vervolgens de kustwacht alarmeerden. De Tunesische kustwacht heeft ze naar de havenstad Zarzis gebracht. Een man uit de Ivoorkust stierf later alsnog, de andere drie liggen nog in het ziekenhuis. 
Twee maanden geleden kwamen voor de kust van Tunesië ook al tientallen migranten om doordat hun boot zonk. 
Dromen van een begraafplaats
In Tunesië spoelen ieder jaar de lijken aan van verdronken migranten. De stroming drijft ze naar de stranden van het stadje Zarzis.  De aangespoelde lichamen worden niet geregistreerd, niet gedocumenteerd en door vrijwilligers provisorisch begraven.
Bekijk ook de ZEMBLA-uitzending 'Dromen van een begraafplaats'
In de ZEMBLA-uitzending ‘ Dromen van een begraafplaats ’ worden de gevolgen van Fort Europa in Tunesië onderzocht. De hoofdpersoon uit de uitzending, antropoloog en expert forensisch onderzoek Amade M’charek, is voorzitter van Stichting Drowned Migrant Cemetery. De stichting zet zich in voor de aanleg van een verantwoorde begraafplaats voor verdronken migranten in Zarzis.

Bekijk hier een fragment:
Ruim 1.400 mensen zijn vorig jaar overleden tijdens de oversteek van de Middellandse Zee. In 2019 zijn tot nu toe 681 migranten via deze route gestorven.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's