Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dromen van een begraafplaats

12-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
530 keer bekeken
  •  

"Onze menswaardigheid staat op het spel. We mogen niet wegkijken," zegt antropoloog en expert forensisch onderzoek Amade M’charek terwijl ze op het strand van de Tunesische kustplaats Zarzis foto’s maakt van een scheepswrak en kledingstukken van omgekomen vluchtelingen.

Honderden verdronken vluchtelingen zijn daar de afgelopen jaren aangespoeld. M’charek woont sinds haar elfde in Nederland maar is in deze streek geboren en getogen. Zij helpt en steunt de vissers van Zarzis die zich bekommeren om de zielloze lichamen die ze vinden in de zee en op het strand. Omdat de autoriteiten de dode vluchtelingen niet willen begraven, hebben de vissers een eigen provisorische begraafplaats aangelegd waar de lichamen een liefdevol maar anoniem graf krijgen. 

ZEMBLA onderzoekt in Tunesië de gevolgen van Fort Europa en volgt M’charek en de vissers in hun strijd om de anonieme vluchtelingen een naam te geven.

Regie: Ton van der Ham
Research: Norbert Reintjens

Stichting Drowned Migrant Cemetery
In Tunesië spoelen ieder jaar de lijken aan van verdronken migranten. De stroming drijft ze naar de stranden van het stadje Zarzis.  De aangespoelde lichamen worden niet geregistreerd, niet gedocumenteerd en door vrijwilligers provisorisch begraven.

De hoofdpersoon in onze uitzending, antropoloog en expert forensisch onderzoek Amade M’charek, is  voorzitter van Stichting Drowned Migrant Cemetery. De stichting zet zich in voor de aanleg van een verantwoorde begraafplaats voor verdronken migranten in Zarzis. 
Lees meer op de website van Stichting DMC

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.