Zembla

Dromen van een begraafplaats

12-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
313 keer bekeken
  •  
Dromen van een kerkhof initiatiefnemer begraafplaats
"Onze menswaardigheid staat op het spel. We mogen niet wegkijken," zegt antropoloog en expert forensisch onderzoek Amade M’charek terwijl ze op het strand van de Tunesische kustplaats Zarzis foto’s maakt van een scheepswrak en kledingstukken van omgekomen vluchtelingen.

Bekijk de uitzending:
Honderden verdronken vluchtelingen zijn daar de afgelopen jaren aangespoeld. M’charek woont sinds haar elfde in Nederland maar is in deze streek geboren en getogen. Zij helpt en steunt de vissers van Zarzis die zich bekommeren om de zielloze lichamen die ze vinden in de zee en op het strand. Omdat de autoriteiten de dode vluchtelingen niet willen begraven, hebben de vissers een eigen provisorische begraafplaats aangelegd waar de lichamen een liefdevol maar anoniem graf krijgen. 
ZEMBLA onderzoekt in Tunesië de gevolgen van Fort Europa en volgt M’charek en de vissers in hun strijd om de anonieme vluchtelingen een naam te geven.

Regie: Ton van der Ham
Research: Norbert Reintjens
Stichting Drowned Migrant Cemetery
In Tunesië spoelen ieder jaar de lijken aan van verdronken migranten. De stroming drijft ze naar de stranden van het stadje Zarzis.  De aangespoelde lichamen worden niet geregistreerd, niet gedocumenteerd en door vrijwilligers provisorisch begraven.
De hoofdpersoon in onze uitzending, antropoloog en expert forensisch onderzoek Amade M’charek, is  voorzitter van Stichting Drowned Migrant Cemetery. De stichting zet zich in voor de aanleg van een verantwoorde begraafplaats voor verdronken migranten in Zarzis. 
Lees meer op de website van Stichting DMC

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.