Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bollengif in Boterveen

25-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
18944 keer bekeken
  •  

Een Nederlandse rechtbank komt recent tot een opmerkelijk oordeel: een bollenteler in het Drentse Boterveen moet per direct stoppen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De zaak is aangespannen door bezorgde bewoners. Zij vrezen voor hun gezondheid. De rechtszaak zet de verhoudingen in deze plattelandsgemeenschap op scherp. De teler dreigt de schade – naar eigen zeggen miljoenen euro’s – te gaan verhalen op de omwonenden. Die voelen zich op hun beurt geïntimideerd en door de overheid in de steek gelaten.

De bollenkweker wijst erop dat hij werkt met wettelijk toegestane middelen, die door de overheid veilig zijn bevonden. Maar volgens de rechter geldt het voorzorgsprincipe. Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen dat landbouwgif schadelijker is dan de bestrijdingsmiddelenindustrie én de autoriteiten beweren.

Hoe bepaalt de overheid welke pesticiden de boer wel en niet mag spuiten? Het grootschalig gebruik leidt maatschappelijk tot steeds meer ophef. Wetenschappers waarschuwen voor een verband met hersenziektes zoals parkinson. In Nederland is het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) verantwoordelijk voor het toetsen van de veiligheid van bestrijdingsmiddelen. Het instituut zegt onafhankelijk en kritisch te werk te gaan. Zembla onderzoekt de risico’s van pesticiden en ontdekt dat gevoelige informatie wordt achtergehouden.

Bollengif in Boterveen 

Donderdag 28 september om 20:25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Regie & samenstelling: Ton van der Ham 
Research: Vincent Harmsen
Eindredactie: Manon Blaas

Wederhoor Ctgb:

Wederhoor Ministerie LNV:

Wederhoor Bayer:

Wederhoor Syngenta:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

EL Envo
EL Envo29 sep. 2023 - 7:34

Schokkend en stuitend hoe deze mensen worden behandeld, hoe t CTGB handelt en zich verschuild en niet reageert, hoe deze mensen worden geintimideerd door deze glycofaatcocktail spuitende club bloembollenmaffia, dat eenieders gezondheid moet wijken voor hun stomme bloemenzooi, bij deze, ik koop NOOIT meer bloemen..echt die komen mijn huis niet meer in, en ik haal ze ook niet meer voor een ander, dat ze in hoger beroep weer een vrijwaring krijgen om die baggerzooi weer dagelijks te mogen spuiten geeft aan hoe failliet onze rechtstaat is verworden, zielig maar waar..

Hans van Geluk
Hans van Geluk28 sep. 2023 - 20:51

Feit is dat het zo langzamerhand op een pandemie begint te lijken Of je nu iemand met Parkinson bent of niet, mantelzorger of specialist bent voor iemand met Parkinson of niet, dit boek zou voor een ieder goed zijn om te lezen. Wereldwijd zijn er rond de 8 miljoen mensen met Parkinson en in Nederland alleen al zo rond de 60.000. Boek De Parkinsonpandemie moet iedereen wakker schudden De auteurs, in dit boek zeggen het volgend, Gewasbeschermingsmiddelen zijn mede het probleem die er mede voor zorgen dat mensen de ziekte van Parkinson krijgen. Hoe het ontstaan ervan tot het vechten ertegen en wat ons nu te doen staat om het te bestrijden, te voorkomen en te stoppen Lees hier verder, https://parkinsonenverkeersdeelnemer.com/review/

Linda_Buthelezi
Linda_Buthelezi28 sep. 2023 - 20:15

Ik heb heel veel respect en bewondering voor de buurtbewoners in deze aflevering. Dankjewel dat jullie gevochten hebben om jullie hoekje van het land, en daarmee eigenlijk heel Nederland, een stukje veiliger te maken voor ons allemaal. Woorden schieten te kort. Mijn steun hebben jullie!!!

Rolf123
Rolf12328 sep. 2023 - 19:58

Wat een schokkend einde van deze Zembla aflevering. Ik hoop dat de bewoners zich niet laten intimideren. Die claim van 3 miljoen maakt geen schijn van kans. Dat zou alleen kunnen op basis van onrechtmatige daad, en een rechtszaak aanspannen kan nooit een onrechtmatige daad zijn, hier in elk geval niet. Vraag is nu: wie klaagt het CTGB aan, want die hebben gewoon zitten liegen, misleiding vind ik nog te zacht uitgedrukt. Maar die lui worden waarschijnlijk ook geïntimideerd door boeren en industrie. Overal faalt het toezicht omdat het niet op echt onafhankelijke leest geschoeid is. Ik vrees dat het Ruttiaanse denken van de terugtredende overheid ons nog lang zal blijven achtervolgen.

Peinser
Peinser28 sep. 2023 - 10:52

In relatie tot de uitzending van vanavond, check ook nog gauw www.sprint-h2020.eu. EU-gefinancierd project waarin onafhankelijk team van onderzoekers WUR/Radboud met collega's uit 10 andere EU-landen en Argentinië waren gister met ontluisterende resultaten op UN Science Summit in NewYork! Debat over toelating weer 10(!) jaar Glyfosaat komt in heel nieuw daglicht te staan. met vrinedelijke en bezorgde groet!

folkert215
folkert21528 sep. 2023 - 6:53

De bollenkwekers weten al jaren dat de bollen met omgevingsschadelijke insecticiden worden bespoten. Een lid van een familie van bollenkwekers meldde al zeker 10 jaar geleden toen in het gesprek het bollenpellen( een veel door jongeren gekozen vakantiewerk) ter sprake kwam. Zij gaf in het gesprek aan dat ze het haar kleinkinderen verboden had om bollen te pellen als vakantiewerk…..

BasG2
BasG228 sep. 2023 - 5:37

Terecht verbod! Onze huidige, rechtse overheid beschermt haar burgers niet. Zie ook hoogovens, enz. De natuur wordt beter beschermt!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.