Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bloed omwonenden Chemours volgende maand onderzocht

20-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dupont Chemours ANP

Omwonenden van de chemische fabriek van Chemours, het voormalige DuPont in Dordrecht, kunnen volgende maand desgewenst hun bloed laten onderzoeken. Iedereen die tussen 1970 en 2012 minstens een jaar woonde in het gebied waar schadelijke stoffen uit de fabriek zijn beland, komt in aanmerking, heeft staatssecretaris Sharon Dijksma laten weten.

Dupont Chemours ANP
Dijksma zegde de Tweede Kamer voor de zomer al toe het niet bij een steekproef te laten, maar alle bezorgde omwonenden de mogelijkheid van een bloedtest te willen geven. De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht gaan daarmee nu aan de slag, vertelde ze de Kamer. Wie in vervuild gebied woont of woonde en niet eerder is getest kan zich na de herfstvakantie bij de gemeente melden. Die zorgt dat de aanvrager terechtkan bij een ziekenhuislaboratorium om zijn bloed te laten onderzoeken.
De staatssecretaris moest nog wel een slagje om de arm houden omdat niet zij, maar de gemeenten de operatie uitvoeren.
Onderzoek moestuinen
Er loopt ondertussen ook al een onderzoek naar groenten en fruit uit moestuinen in de omgeving van Chemours. Doel van het onderzoek is te kijken over kankerverwekkende stoffen in het fruit aanwezig zijn. De oogst uit tuinen in Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht gaat onder de loep om vast te stellen of kweek uit eigen tuin daar veilig gegeten kan worden.
Het voormalige DuPont stootte jarenlang een grotere hoeveelheid van de giftige stof PFOA uit dan toegestaan. Dat heeft vermoedelijk geleid tot gezondheidsschade voor medewerkers en omwonenden.
De zaken tegen DuPont
In de ZEMBLA-uitzending  ‘Geheimen van de chemische industrie’  is te zien hoe het chemiebedrijf DuPont in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s van PFOA verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater. Omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers werden ziek en stelden het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade. Terwijl Dupont volhoudt dat de gezondheidsrisico’s klein zijn, kregen twee mensen tot nu toe een schadevergoeding van ruim anderhalf en ruim vijf miljoen dollar. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.