Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar moestuinen omgeving Chemours

29-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Moestuin
Groenten en fruit uit moestuinen in de omgeving van Chemours, de voormalige fabriek van DuPont, in Dordrecht worden onderzocht op aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen. De oogst uit tuinen in Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht gaat onder de loep om vast te stellen of kweek uit eigen tuin daar veilig gegeten kan worden.
Moestuin
Voor de zekerheid
Aanleiding is een eerdere studie van de Vrije Universiteit naar de concentraties PFOA en GenX in gras en bladeren in enkele wijken rond de chemiefabriek. Dat leidde tot onrust over het eten van eigen oogst. De betrokken gemeenten benadrukken dat er geen reden is het eten van groenten en fruit uit moestuinen af te raden, maar laat het RIVM voor de zekerheid onderzoek doen.
‘Staatssecretaris wil checken of omgeving Chemours echt zo vervuild is’
Het voormalige DuPont stootte jarenlang een grotere hoeveelheid van de giftige stof PFOA uit dan toegestaan. Dat heeft vermoedelijk geleid tot gezondheidsschade voor medewerkers en omwonenden.
Het onderzoek naar de moestuinen begint woensdag en de resultaten worden eind dit jaar verwacht. Het gaat om vier locaties in Sliedrecht, drie in Dordrecht en drie in Papendrecht.
Drinkwater
Eerder werd het drinkwater in Dordrecht, Rotterdam en omstreken onderzocht op mogelijk gevaarlijke concentraties van de kankerverwekkende stoffen. Het water bleek overal veilig.
De zaken tegen DuPont
In de ZEMBLA-uitzending  ‘Geheimen van de chemische industrie’  is te zien hoe het chemiebedrijf DuPont in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s van PFOA verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater. Omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers werden ziek en stelden het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade. Terwijl Dupont volhoudt dat de gezondheidsrisico’s klein zijn, kregen twee mensen tot nu toe een schadevergoeding van ruim anderhalf en ruim vijf miljoen dollar. 
Bron: ANP
CC foto: Flickr
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.