Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Beter Leven-keurmerk is mislukt’, actiegroep start petitie

18-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
630 keer bekeken
  •  
beter leven keurmerk
Actie- en onderzoeksgroep Ongehoord is een petitie gestart om het Beter Leven-keurmerk te stoppen. Volgens de groep zorgt dit keurmerk, dat diervriendelijke productie moet garanderen, niet voor meer dierenwelzijn. In plaats daarvan worden consumenten volgens de groep misleid met loze beloftes, waarmee de verkoop van vlees stijgt.

"Het keurmerk komt niet de dieren, maar de dierenindustrie ten goede, die het gebruikt om vertrouwen uit te stralen naar consumenten en hogere afzetprijzen te krijgen voor haar producten", schrijft de groep bij de petitie. De groep baseert zich op een eigen onderzoek, waarbij de situatie in Beter Leven-bedrijven in kaart is gebracht.

‘Beter Leven-keurmerk een wassen neus’

“Het Beter Leven-keurmerk is mislukt”, vertelt Johan Boonstra van Ongehoord aan NRC. "Mínder en beter vlees", was het motto van de Dierenbescherming toen het keurmerk bedacht werd, zegt Boonstra. Maar een blik op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek leert dat de kippen en varkens tussen 2007 en 2020 met miljoenen toenamen. Ongehoord zet in zijn onderzoek de overtredingen van de afgelopen tien jaar op een rij die de groep vaststelde bij bedrijven met het keurmerk. Van op elkaar gepropte konijnen in te krappe hokken tot varkens die op weg naar de slachterij geslagen en opgejaagd worden.

Bekijk ook de uitzending ‘Het gouden kalf’

De actiegroep heeft een open brief aan de Dierenbescherming geschreven met daarin de oproep om te stoppen met het Beter Leven-keurmerk. Daarbij is een rapport bijgevoegd. Hierin wordt volgens de groep aangetoond dat het keurmerk niet heeft geleid tot diervriendelijke veehouderij, noch tot minder diergebruik.

Dierenbescherming: keurmerk draagt bij aan welzijn dieren

Een woordvoerder van de Dierenbescherming kan zich hier niet in vinden. Volgens de zegsman draagt het keurmerk wel degelijk bij aan het welzijn van dieren. "Dat is gewoon objectief aantoonbaar." Daarom gaat de organisatie zeker niet op voorhand stoppen met het Beter Leven-keurmerk, stelt hij.

De Dierenbescherming controleert op de criteria die zij zelf opleggen, zoals het krijgen van net wat meer beweegruimte, zegt de woordvoerder. Maar wanneer de wet wordt overtreden, zoals bij mishandelingen, dan ligt die taak niet bij hen. "Dan moet echt opgetreden worden, maar dat is aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit", zegt hij. De woordvoerder pleit daarom voor een beter controlesysteem, waarbij ook meer toezicht plaatsvindt. "Dat is waar wij al jarenlang voor strijden."

Sjoemelen met vlees

In 2013 kreeg het imago van de vleesindustrie een flinke klap toen bekend werd dat sommige producenten paardenvlees als rundvlees verkochten, omdat voor rundvlees meer wordt betaald. Uit de Zembla-uitzending ‘Sjoemelen met vlees’ bleek er nog meer mis in de vleesindustrie. Zo onthulde Zembla dat er poepbacteriën op vlees zaten en dat er gefraudeerd werd met het 'Beter Leven-keurmerk'.

Bekijk hier de uitzending:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.