Het overgrote deel van het hier
geproduceerde kalfsvlees gaat op export naar Midden- en Zuid-Europa. Daar
is ons kalfsvlees een veel gevraagde delicatesse. En ook in China worden
nieuwe afzetmarkten aangeboord. Om aan alle vraag te voldoen, importeert
Nederland jaarlijks zo’n 800.000 kalveren uit het buitenland, en de import
groeit. Intussen maken deskundigen zich zorgen over de effecten van deze diertransporten.
Hoe groot is de kans dat de dieren ziektes meenemen naar Nederland? En wat
betekent dit voor het dierenwelzijn?
Dit jaar presenteerde minister Schouten van Landbouw haar visie op
de veehouderij. Die moet "waardevol voedsel produceren met zo min
mogelijk effecten op natuur, milieu en klimaat.” ZEMBLA onderzoekt: hoe
duurzaam is de kalverhouderij?
Donderdag 17 oktober om 21.10 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Herhaling donderdag 24 okt – 10.10 uur NPO 2
Regie & samenstelling : Erwin Otten
Research : Nikki van der Westen
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.