'Beperk rol overheid als schuldeiser'
29-11-2015
• leestijd 1 minuten
De overheid moet niet langer als eerste aan de beurt zijn als er schulden worden geïnd bij mensen. Het zogenoemde verrekenrecht van de overheid moet verdwijnen. Dat zei voorzitter Joke de Kock van de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK zaterdag. Het recht van gemeenten, de belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV om als eerste schuldeiser op te treden, brengt mensen die al diep in de schulden zitten alleen maar verder in de problemen, vindt de vereniging.
,,De macht van deze overheden moet kleiner'', aldus De Kock. ,,Ze hebben als preferente schuldeisers voorrang boven anderen zoals de woningbouwvereniging en het elektriciteitsbedrijf.'' Mensen houden dan geen geld meer over om de huur te betalen en moeten hun huis uit of ze worden afgesloten van gas, licht en water.
De Kock, naast NVVK-voorzitter ook manager schuldhulpverlening in de gemeente Tilburg, hoopt dat de politiek met nieuwe wetgeving komt waarin de overheid een minder dominante rol krijgt als schuldeiser. Gemeenten moeten volgens haar bovendien open inloopspreekuren houden om de drempel voor mensen met financiële problemen te verlagen. ,,Deze mensen schamen zich vaak en hebben veel stress. Ze melden zich meestal pas als het al bijna te laat is. Dan werkt het niet als je een afspraak kunt maken voor over drie weken.''
Het is volgens De Kock de kunst om mensen die zich melden gemotiveerd te krijgen en te houden om hun best te doen van de schuld af te komen.