Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Belastingschuld door corona nekt bedrijven

17-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
366 keer bekeken
  •  
ANP-427443179
Veel bedrijven in Nederland dreigen failliet te gaan omdat ze de hoge belastingschuld die ze opgebouwd hebben tijdens de coronacrisis waarschijnlijk niet zomaar kunnen terugbetalen. Daarvoor waarschuwen accountants- en adviesfirma PwC en onderzoekers van de Universiteit Leiden in een rapport.

De afgelopen tijd is namelijk fors gebruikgemaakt van de mogelijkheid tot belastinguitstel. Eind vorig jaar was al voor 13,2 miljard euro aan belastinguitstel toegekend, en de regeling loopt nog door tot eind juni. Een verdere verlenging van de regeling in combinatie met het verlengen van terugbetalingsregeling lijkt volgens experts cruciaal te zijn om het aantal faillissementen te beperken.

"Nu de Belastingdienst een belangrijke, zo niet de belangrijkste, financier is geworden voor veel ondernemingen zal ook de Belastingdienst gevraagd worden om bij te dragen in de oplossing", zegt Edwin van Wijngaarden, partner bij PwC. "Als de Belastingdienst haar belangrijke nieuwe rol niet goed kan invullen, zullen veel van de steunmaatregelen weggegooid geld blijken en gaan veel ondernemingen onnodig failliet."

Dat er een faillissementsgolf dreigde aan te komen door de coronacrisis, werd al voor de coronacrisis aangegeven. In maart 2020 schreef Zembla dat volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenthart de meeste mensen niet goed voorbereid zijn op een crisis zoals deze. “Wij adviseren zzp’ers een buffer van drie maanden, maar weten dat veel mensen dat niet lukt.” Uit cijfers van het Nibud bleek destijds dat 17% van de huishoudens geen spaarrekening had, 20% had niet meer dan duizend euro aan spaargeld en van mensen met een wisselend inkomen kwam 15% maandelijks moeilijk rond. 

Lees ‘Nederland maakt zich op voor nieuwe schuldengolf’

Toch berichtte het CBS in januari over een daling van het aantal faillisementen in 2020, het laagste niveau van deze eeuw zelfs. Dat in coronatijd minder bedrijven failliet werden verklaard, is niet los te zien van de noodsteun van de overheid. Uit recent onderzoek van Zembla is ook gebleken dat ondernemers die eenmalig 4.000 euro noodsteun van de overheid hebben ontvangen, maar achteraf meer omzet draaiden dan verwacht, dit geld niet hoeven terug te betalen. Als de ondernemer kan onderbouwen dat hij bij de aanvraag een dalende omzet verwachtte, is dat voldoende. 

Lees ‘Onterecht ontvangen noodsteun hoeft niet terug volgens voorwaarden’

Volgens Boudewijn Janssen, docent bedrijfseconomie aan de Universiteit Maastricht en Fontys Hogescholen, was het makkelijk om misbruik te maken van de steunregelingen voor ondernemers en is dat ongetwijfeld ook gebeurd. “Er wordt in de voorwaarden gevraagd naar een verwachting van een omzetdaling, een schatting dus. Dat is nattevingerwerk. Maar of je ook daadwerkelijk te maken krijgt met een omzetdaling is lastig inschatten aan het begin van een pandemie.”

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bevestigt dat ze in zo'n geval het geld niet zomaar kan terugvorderen. Dat kan voor de Nederlandse staat uitdraaien op een verlies van maximaal 82 miljoen euro.

Meer over:

mkb, pwc, leiden, corona, failliet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.