Bejaarde criminelen en ontuchtplegers gaan nu nog vaak vrijuit, omdat ze in de gevangenis niet de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Daarom moet er een speciale gevangenis voor senioren komen.
Het Openbaar Ministerie in Almelo heeft, in een toelichting op de strafzaak tegen een 82-jarige ontuchtpleger uit Hengelo, gemeld voorstander van een 'ouderenbajes' te zijn.
Omdat de bejaarde ontuchtpleger niet de gevangenis in kan, heeft het OM een symbolische straf geëist van een maand voorwaardelijke cel. De man woont vanwege zijn lichamelijke conditie in een verpleeghuis. Volgens het OM zou een ouderengevangenis een goede oplossing zijn omdat een straf wel op zijn plaats is.
Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer ouderen met justitie in aanraking komen en een celstraf krijgen. Daarom gaan er steeds meer geluiden op voor een speciale ouderengevangenis. In Duitsland en Engeland zijn dergelijke gevangenissen al in gebruik.
Het aantal ouderen dat voor de eerste keer voor de rechter komt, groeit in snel tempo. Enkele krantenberichten van het afgelopen jaar: 86-jarige man met blanco strafblad wordt betrapt op winkeldiefstal; Een bejaard echtpaar, nog nooit met justitie in aanraking geweest, verkoopt wiet aan dorpsjeugd; 78-jarige man verdacht van cocaïnesmokkel; Bejaarde (84) bekent brandstichtingen. Deze trend zal zich zeker doorzetten de komende jaren, verwacht het Openbaar Ministerie. In de ZEMBLA aflevering “
Bejaarden op dievenpad
” onderzoekt Zembla hoe dat komt en of het tijd is voor een speciaal ouderen-strafrecht.
Winkeliers zijn nog wel eens bereid om de hand over het hart te strijken als het gaat om bejaarde winkeldieven, maar als het bij herhaling gebeurt, dan schakelen ook zij de politie in. Vaak gaat het om kleine extraatjes, zoals een stuk kaas of iets lekkers voor bij de koffie, zegt een supermarkteigenaar M. van Daalhuizen.