Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Begeleiding van Careyn bij verhuizing van ouderen in Utrecht was ‘onvoldoende’

20-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
190 keer bekeken
  •  
oude bomen moet je niet verplanten beter

Careyn is ernstig tekortgeschoten bij de verhuizing van de hoogbejaarde bewoners van Tuindorp Oost in Utrecht. De communicatie richting de ouderen was onvoldoende, de informatievoorziening niet volledig en ook werd persoonlijke betrokkenheid en begeleiding gemist door de bewoners. Dat zijn de kritische bevindingen van een evaluatie van de verhuizing. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoek- en adviesbureau De Praktijk in opdracht van Careyn.

Het vijftig jaar oude Utrechtse verzorgingshuis Tuindorp Oost moest tegen de vlakte en plaats maken voor nieuwbouw. Omdat er daarom al een paar jaar geen ouderen meer werden toegelaten, ontstond er leegstand, waar wel tijdelijk jongeren mochten wonen. Het project waarbij jongeren met ouderen samenwonen blijkt een groot succes. Er ontstaan vriendschappen. Maar zorginstelling Careyn besluit dat de jongeren voortijdig moeten vertrekken en dat een deel van de ouderen uit hun oude vertrouwde appartement naar een zijvleugel moet verhuizen. De jongeren moeten het pand verlaten. 

Klachten bij commissie
Er ging van alles mis in de communicatie en besluiten van Careyn. ZEMBLA maakte daarover de uitzending ‘Oude bomen moet je niet verplanten’. De fouten van Careyn kwamen ook naar voren bij de klachtencommissie van Careyn die een groot deel van de klachten van de familie van een 94-jarige oud-bewoonster van Tuindorp Oost gegrond verklaarde. Het rapport van onderzoeksbureau De Praktijk bevestigt opnieuw dat Careyn ernstig tekortschoot.

Wouter, een van de jongeren die deelnam aan het samenwoon project met de ouderen is nog steeds zeer betrokken bij zijn voormalige buren en heeft het rapport gelezen. “ZEMBLA heeft al laten zien wat er mis was, wij al, de klachtencommissie al en dan anderhalf jaar na de gebeurtenissen komt Careyn met dit rapport. Alle lessen waren er al. Er staat niets baanbrekends in.”

Excuses van Careyn
Careyn onderschrijft de bevindingen in het rapport en zegt alle adviezen over te nemen. Richting de bewoners maakt de zorgorganisatie excuses: “De Raad van Bestuur betreurt het ten zeerste dat onze oudere, kwetsbare bewoners zich overvallen en niet serieus genomen hebben gevoeld. En evenzeer dat Careyn-collega’s op de locatie Tuindorp Oost langere tijd ongewenst in een situatie met spanning, onzekerheid en negatieve media-aandacht hebben moeten werken. De Raad van Bestuur rekent dat zichzelf aan. Cliënten en Careyn-collega’s hebben recht op een prettige en veilige omgeving om te wonen en te werken. Het is de hoogste prioriteit van (de Raad van Bestuur van) Careyn daarvoor te zorgen. Alle aandacht gaat dan ook uit naar het scheppen van voorwaarden om die veiligheid en geborgenheid te waarborgen.”

Wouter is er niet van onder de indruk. “Het is heel makkelijk om na anderhalf jaar te zeggen, er zijn dingen niet goed gegaan en daar moeten we van leren. Er staan best goede dingen in die aanbevelingen, maar geen opzienbarende dingen. Het had allemaal voorkomen kunnen worden.”

Nog een keer verhuizen
De nieuwbouw is inmiddels bijna klaar en dus zit er nog een verhuizing aan te komen. Mevrouw Piël is een van de bewoners die tegen haar zin twee keer in anderhalf jaar tijd moet verhuizen. Hoe het haar nu vergaat is te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘Oude bomen moet je niet verplanten, deel II’. Om te voorkomen dat het opnieuw fout gaat met de verhuizing die voor komend jaar staat gepland, wil Careyn, zoals het rapport aanbeveelt, gaan werken met een nieuwe blauwdruk voor het voorbereiden en uitvoeren van noodzakelijke verhuizingen van bewoners in haar verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Wouter zegt de verhuizing in 2020 goed te zullen volgen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.