Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Barneveldse wethouder biedt excuses aan na stemanalyse ZEMBLA

17-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vink 04
De Barneveldse wethouder Aart de Kruijf heeft zijn excuses aangeboden voor zijn opmerkingen over een geluidsfragment in een ZEMBLA-uitzending over het bedrijf Vink. Dat schrijft de Barneveldse Krant. De Kruijf ontkende eerder stellig dat je in het fragment de directeur van de Omgevingsdienst hoorde: “Hoe je met journalistiek omgaat is aan ZEMBLA, maar dit is een aantijging die wij niet wensen te accepteren”, zei hij.
Hij hield dat lange tijd vol. ZEMBLA liet uiteindelijk een onafhankelijke stemanalyse uitvoeren door een hoogleraar fonetiek die concludeerde dat de uitspraak in de uitzending wel degelijk voor rekening van de heer Baakman was, de directeur van de Omgevingsdienst.
ZEMBLA laat stemanalyse uitvoeren
'Het spijt mij oprecht'
Fractievoorzitter Mijntje Pluimers van Lokaal Belang eiste excuses van de wethouder. Tot drie keer toe weigerde hij dit. Uiteindelijk gaf hij gisteren tijdens een debat tegenover de gemeenteraad toe dat hij een  'ongemakkelijke houding’ had aangenomen. “Het had mij gesierd meer begrip te tonen voor de verontwaardiging van mevrouw Pluimers”, sprak hij. “Zij had volkomen gelijk dat ik inderdaad veel te stellig ben geweest. Dat spijt mij oprecht”, zei hij volgens de Barneveldse Krant. “Ik wil hierbij in het openbaar mijn excuses maken voor mijn onverzettelijke houding.”
In het fragment in de uitzending 'Nieuwbouwwijk als stortplaats' is Baakman in gesprek met een bezorgde bewoonster van Eilanden-Oost over de mogelijk vervuilde grond onder haar huis. Baakman zegt dat een gezondheidsrisico niet is uit te sluiten wanneer het bedrijf Vink vervuilde grond bijmengt. “Dan weet je niet wat er gebeurt”, zo zegt hij in het fragment.
De bewoner zegt vervolgens: "De mensen van de gemeente die ik tot nu heb gesproken..." en wordt dan onderbroken door iemand anders die haar zin afmaakt met de woorden: "Die willen dat niet begrijpen". Volgens de bewoonster was het Baakman die haar zin voltooide. Maar de Barneveldse wethouder Aart de Kruijf beweerde dat de uitspraak niet Baakman was.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.