Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ZEMBLA laat stemanalyse uitvoeren van uitspraak over vervuilde grond Vink

12-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
vink 09

Spraakdeskundige: 'Betwiste uitspraak zeer waarschijnlijk wél van directeur Omgevingdienst'

Directeur van de Omgevingsdienst, Baakman, is met zeer grote waarschijnlijkheid de spreker van het audiofragment in de uitzending 'Nieuwbouwwijk als stortplaats'. Dat stelt emeritus hoogleraar Fonetiek, Vincent van Heuven, na een analyse van het fragment. Van Heuven concludeert dat de kans anderhalf miljoen keer groter is dat Baakman de uitspraak deed in plaats van iemand anders zoals de gemeente Barneveld stellig beweerde. ZEMBLA liet de geluidsopname analyseren. 
"De heer Baakman kan zich oprecht niet herinneren of hij deze zin wel of niet heeft uitgesproken", reageert gemeente Barneveld.

Volgens Baakman, directeur van Omgevingsdienst de Vallei, en de Barneveldse wethouder De Kruijf schreef ZEMBLA een uitspraak in het fragment ten onrechte toe aan Baakman, wiens organisatie handhavingstaken uitvoert voor zowel de gemeente als de provinci e. De vrouw die in de opname te horen is, zegt dat Baakman wel degelijk de uitspraak heeft gedaan.

'Die willen dat niet begrijpen'
In het fragment in de uitzending 'Nieuwbouwwijk als stortplaats' is Baakman in gesprek met deze bezorgde bewoonster van Eilanden-Oost over de mogelijk vervuilde grond onder haar huis. Baakman zegt dat een gezondheidsrisico niet is uit te sluiten wanneer Vink vervuilde grond bijmengt. “Dan weet je niet wat er gebeurt”, zo zegt hij in het fragment. De bewoner zegt vervolgens: "De mensen van de gemeente die ik tot nu heb gesproken..." en wordt dan onderbroken door iemand anders die haar zin afmaakt met de woorden: "Die willen dat niet begrijpen".
Bekijk de uitzending 'Nieuwbouwwijk als stortplaats'
Volgens de bewoonster was het Baakman die haar zin voltooide. Maar de Barneveldse wethouder Aart de Kruijf beweerde dat de uitspraak niet Baakman was. Afgelopen december zei De Kruijf dit in de gemeenteraadsvergadering: “U moet héél goed luisteren, maar dan komt u echt tot de conclusie dat meneer Baakman deze tekst niet uitspreekt, maar een bewoner die naast degene staat die de uitspraak opneemt. Deze aantijging wensen wij niet te accepteren.” Tegenover de Barneveldse krant ontkent Baakman in december ook dat het om zijn stem gaat die de woorden uitspreekt.

Bekijk en luister hier het fragment terug:
Anderhalf miljoen keer groter
ZEMBLA heeft daarom emeritus hoogleraar Fonetiek, Vincent van Heuven, gevraagd het audiofragment van het gesprek met Baakman te analyseren, om te onderzoeken van wie de zinsnede ‘die willen het niet begrijpen’ is. Van Heuven concludeert dat de kans anderhalf miljoen keer groter is dat Baakman deze uitspraak heeft gedaan, ten opzicht van de andere mannelijke persoon in dit gesprek, de partner.

Van Heuven zegt dan ook dat 'met zeer grote waarschijnlijkheid Baakman de spreker is van het betwiste fragment'.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.