Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Asbest niet alleen een probleem in Utrecht

26-07-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
excuses-overheid-over-laat-asbestbeleid-op-zijn-plaats
Terwijl nog onduidelijk is wanneer het asbestprobleem in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is opgelost staat het onderwerp asbest weer op de kaart. Het asbestprobleem beperkt zich echter niet tot Utrecht. In 70% van al onze huizen, scholen en gebouwen zit nog asbest.

In alle woningen in de wijk Kanaleneiland worden kleef- en luchtmonsters genomen die in laboratoria worden onderzocht. Wanneer de uitkomsten door de deskundigen zijn geanalyseerd kunnen degenen van wie het huis schoon blijkt te zijn waarschijnlijk weer naar huis. Asbestspecialisten zijn voortdurend aan het werk om gevels, portieken en galerijen schoon te poetsen.

Asbestkanker
Wanneer asbest in gebouwen wordt gevonden dan moet dat worden verwijderd. Dit moet zeer zorgvuldig gebeuren en er zijn enorme kosten mee gemoeid. Voor veel particulieren is het dan ook verleidelijk om goedkopere maar illegale asbest-verwijderaars in te schakelen. Die nemen het echter niet zo nauw met de regels, met alle gevolgen van dien. Bewoners blijven soms achter met een huis vol rondzwevende asbestvezels. Bij inademing hiervan kan iemand jaren later een vorm van kanker krijgen die niet of nauwelijks is te genezen. Volgens de Inspectie SZW sterven jaarlijks tussen de 900 en 1300 personen aan de gevolgen van asbestbesmetting.

Misstanden bij asbest-verwijderaars
De overheid stelt meer grip te willen krijgen op de asbestverwijdering en heeft grote problemen geconstateerd bij asbestsaneerders. Bij meer dan de helft van de door de overheid gecontroleerde bedrijven kwamen misstanden aan het licht. Dat is weinig verrassend; in de ZEMBLA documentaire ‘Asbest vrijgekomen’ kwam aan het licht dat er ontzettend veel misgaat bij het verwijderen van asbest.

Ingrijpen overheid
Reden genoeg voor de overheid om in te grijpen. Dat dacht ook staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken), die de boetes voor het werken met niet-gecertificeerde asbestbedrijven heeft verdubbeld. Daarnaast is een speciaal team van controleurs bij de Inspectie SZW vrijgemaakt en wordt intensiever samengewerkt met onder meer de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), gemeenten, provincies, politie en justitie.

Vergunningstelsel
De Krom is echter niet van plan een vergunningstelsel in de asbestverwijdering door te voeren. Hij wees erop dat per 1 februari de regels voor certificering zijn aangescherpt. Dat geldt ook voor het toezicht op de instellingen die de papieren verstrekken aan bedrijven om te werken met de gevaarlijke stof.

Volgsysteem
Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu)  wil alles wat partijen, zoals eigenaren van gebouwen, saneerders en stortplaatsen, met asbest doen ,,van stap tot stap'' inzichtelijk maken. Daarvoor heeft hij opdracht gegeven tot de bouw van het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS). Dit systeem is sinds mei al online voor een klein aantal woningbouwcorporaties.

Bewoners Kanaleneiland ongerust
De bewoners van de Kanaleneiland worden er niet meegeholpen. Zij klagen over tintelende lippen en zijn bang besmet te zijn geraakt. In de dakranden van hun woningen bleek onverwacht spuitasbest te zitten. Onderzoek moet uitwijzen waarom daar asbest is gebruikt. Ook moet nog blijken waardoor het asbest zo door de wijk verspreid is geraakt, terwijl de asbest-saneerder de blootgelegde plek meteen heeft afgedicht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.