Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Asbest in vier op de vijf scholen

27-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
asbest-vrijgekomen
In vier van de vijf scholen die een controle hebben uitgevoerd op asbest is de schadelijke stof aangetroffen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een enquête onder 9800 scholen. Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) brengt dit donderdag naar buiten op een congres over asbest in Utrecht.

Gezondheidsraad
Uit een rapport van de Gezondheidsraad blijkt dat asbest veel gevaarlijker is dan tot nu toe werd aangenomen. Daarom adviseert de Raad om de normen voor asbest sterk aan te scherpen.  Vooral kinderen lopen een verhoogd risico bij blootstelling. Hoe er door onwetendheid en ondeskundigheid nieuwe slachtoffers vallen, is te zien in de ZEMBLA-aflevering ‘ Asbest vrijgekomen ’.

Onderzoek PO-Raad en de VO-Raad
Om te bepalen of er zich gevaarlijke situaties kunnen voordoen voor de gezondheid van leerlingen en leraren, zouden scholen minstens moeten weten waar het asbest zit. Bij bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden aan de gebouwen kan dan voorkomen worden dat er asbest vrijkomt. Uit onderzoek dat ZEMBLA heeft gepresenteerd blijkt dat bij de scholen waar mogelijk asbest in zit bij 75% van de basisscholen en 52% van de middelbare scholen geen of geen volledige asbestinventarisatie is gemaakt.

De onderwijsorganisaties voor middelbare en basisscholen, de PO-Raad en de VO-Raad, hebben in een gezamenlijk onderzoek onder hun leden gepeild hoe het staat met de aanwezigheid van asbest in schoolgebouwen. Uit dat onderzoek is gebleken dat er op scholen in Nederland een potentieel asbestgevaar is voor leerlingen en leerkrachten. Ook blijkt dat basisscholen voor 95% en middelbare scholen voor 77% nog gebouwen hebben van vóór 1993. In dat jaar werd een volledig verbod op het gebruik van asbesthoudende materialen van kracht.

Onderzoek ministerie
Uit tussentijdse resultaten van een enquête onder 9800 scholen blijkt dat 81% van de scholen waar een asbestinventarisatie heeft plaatsgevonden asbest bevat. Atsma heeft scholen in het basis- en voortgezet onderwijs gevraagd om asbest in hun gebouwen in kaart te brengen. Slechts een deel heeft dit al laten doen. De bewindsman dringt er bij de andere scholen op aan er ook snel werk van te maken.

,,Er is geen reden voor paniekvoetbal'', zegt Atsma. ,,Maar ik vind dat scholen moeten weten waar asbest zit als er verbouwd of gerenoveerd wordt. Risico's moeten tot een minimum worden beperkt.''

Asbestslachtoffers
Staatssecretaris Atsma tijdens het asbestcongres: ‘Jaarlijks sterven er naar schatting 1400 mensen aan asbest besmetting. Dit is bijna het dubbele van het aantal verkeersslachtoffers in Nederland. Asbest is jarenlang – tot 1994 - toegepast en overal aanwezig, in wegen, gebouwen en daken. We zitten met een historische erfenis en voorzichtigheid is daarom geboden.’
Landelijk Asbest Volgsysteem (LAVS)
In 2012 wordt het Landelijk Asbest Volgsysteem (LAVS) ingevoerd met als doel om alle handelingen met asbest zoals inventarisatie, vergunning, melding en asbestvrijgave eenvoudiger en duidelijker te maken. Met dit systeem, dat ontwikkeld is samen met gemeenten, inventarisatiebedrijven en verwijderaars,  weet elke partij in de keten hoe het proces van asbestverwijdering vordert en wie welke handeling binnen welke termijn moet uitvoeren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.