Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Arts wil euthanasie kunnen weigeren

05-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Artsen willen niet verplicht zijn om een patiënt te laten sterven, als die niet meer wil leven. De dokters willen zelf kunnen bepalen of en hoe ze meewerken aan euthanasie, en desnoods willen ze kunnen weigeren. Dat verklaart artsenfederatie KNMG dinsdag in de NRC. Volgens de voorzitter van het KNMG, Rutger Jan van der Gaag, staan de meeste artsen open voor euthanasie. Maar dat mag nooit leiden tot 'een verplichting voor de dokter om mee te werken', zegt hij in de krant. Euthanasie is niet iets dat een patiënt kan 'afdwingen'.

De Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde heeft gepleit voor een 'laatstewilpil' waarmee mensen zelf een einde aan hun leven kunnen maken. Artsen of apothekers zouden het middel moeten verstrekken. Maar daarmee zouden artsen een grens over gaan, zegt Van der Gaag: ' Het wordt nooit: u vraagt, wij spuiten .' Artsen mogen euthanasie uitvoeren als een patiënt ,,ondraaglijk en uitzichtloos’’ lijdt en uit vrije wil heeft gevraagd om te sterven. Maar als de arts zich daarbij niet aan de voorschriften houdt, kan hij of zij alsnog worden vervolgd.

Veel mensen willen zelf bepalen hoe hun levenseinde eruit ziet en wanneer dit plaatsvindt, zo blijkt uit het NRC-onderzoek naar euthanasie, in samenwerking met artsenfederatie KNMG. KNMG-voorzitter Van der Gaag: “ Hoe zou het proces rond zelfbeschikking eruit moeten zien? En mag de wens tot zelfbeschikking leiden tot een verplichting voor de dokter om hieraan mee te werken? Veel dokters zouden daar grote moeite mee hebben. ” 

(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.