Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Arme mensen vijf keer meer kans te moeten vluchten voor klimaatverandering

02-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
klimaatchaos_hek
Mensen in arme landen lopen een vijf keer grotere kans te moeten vluchten voor klimaatverandering dan mensen in rijke landen. Dat blijkt uit een rapport dat Oxfam Novib donderdag uitbrengt.
Armen de dupe
In het rapport staat onder andere dat tussen 2008 en 2016 elk jaar gemiddeld veertien miljoen mensen met lage- en middeninkomens op de vlucht slaan voor extreem weer zoals overstromingen en droogtes. Omgerekend komt dat neer op 0.42 procent van de totale bevolking. In rijke landen is het aantal mensen dat vlucht voor de gevolgen van klimaatverandering met 0,08 procent vijf keer zo laag. Volgens de hulporganisatie is dat verschil ‘een meedogenloze ongelijkheid van klimaatverandering’. De armste gemeenschappen stoten het minst schadelijk broeikasgas CO2 uit, maar worden wel het hardst getroffen.
Conflicten worden groter
In de alarmerende documentaire Klimaatchaos die ZEMBLA deze week uitzond, uiten gerenommeerde deskundigen grote zorgen over de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering. Ze voorspellen dat er wereldwijd tientallen miljoenen meer op de vlucht zullen slaan voor droogte of de stijgende zeespiegel en dat de conflicten in de wereld alleen maar groter worden onder invloed van het veranderende weer.
Twintig procent onder water
Bangladesh is een van de landen waar de problemen enorm kunnen worden. Het land loopt het risico voor twintig procent onder water te belanden, waardoor mensen nu al moeten verhuizen. Maar om Bangladesh hebben buurlanden als India de grenzen al dichtgegooid. Bekijk het fragment hier:
Volgens defensiespecialist Rob de Wijk is wat te zien is in de reportage nog maar een begin van wat ons te wachten staat. Hij is pessimistisch over te toekomst:
“Twintig jaar geleden werd dit probleem al aangekaart. Het is net als met roken: we weten al jaren hoe slecht het voor ons is en toch gaan we door. We hebben al die tijd alleen maar gepraat over hoe we dit probleem konden voorkomen, nu kunnen we alleen nog maar kijken hoe we de gevolgen enigszins in de hand kunnen houden.” 
Gevolgen van klimaatprobleem gaan ook Nederland raken
Ook klimaatdeskundige Betram Zagema van Oxfam Novib vindt dat er niet genoeg gedaan wordt en zegt dat de maatregelen die nu in het regeerakkoord staan nog lang niet voldoende om de groeiende problemen op te lossen.
Het rapport van Oxfam Novib staat hier .

Meer over:

klimaatchaos
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.