Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Apple moet 13 miljard euro in Ierland betalen

31-08-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
snij-belastingparadijzen-de-pas-af
De Ierse fiscus moet 13 miljard euro van Apple terugvorderen. Dat is volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) het belastingvoordeel dat de Amerikaanse elektronicagigant jarenlang illegaal heeft genoten in Ierland, waar Apple zijn Europese hoofdvestiging heeft. 
1 procent belasting
De Deense commissaris maakte haar besluit dinsdag in Brussel bekend. Twee jaar geleden opende de commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. ' Dat onderzoek heeft aangetoond dat Ierland vele jaren voordelen aan Apple heeft gegund, waardoor het bedrijf substantieel minder hoefde af te dragen dan andere bedrijven. Met deze voorkeursbehandeling betaalde Apple effectief 1 procent belasting over zijn Europese winsten in 2003, afnemend tot 0,005 procent in 2014' , aldus Vestager. 'Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven, dat is verboden onder de EU-regels voor staatssteun. '
Het onderzoek richtte zich specifiek op de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot voor de in Cork gevestigde bedrijven Apple Operations Europe en Apple Sales International. ' Waar u in Europa, Afrika of het Midden-Oosten ook bijvoorbeeld uw iPhone koopt, de winst wordt kunstmatig toegeschreven aan Apple Sales International dat nagenoeg geen belasting in Ierland, of elders, betaalt ', aldus Vestager.
Vestager benadrukte dat haar besluit geen boete is. Ierland moet de 'achterstallige' belasting tussen 2003 en 2014 plus rente van Apple terugvorderen. Het land heeft eerder al aangekondigd daartegen in beroep te gaan.
Reactie VS
De strijd van de Europese Commissie tegen Amerikaanse bedrijven valt  niet in goede aarde in Washington. Vorige week nog haalden de Amerikaanse autoriteiten daar fel tegen uit. Volgens het US department of the treasury ondermijnen de geëiste terugvorderingen de belastingverdragen tussen de VS en EU-landen en dreigen Amerikaanse investeringen in de EU erdoor onder druk te komen. In een persconferentie zei een woordvoerder van de president Obama dat de VS zich zorgen maken vanwege het eigenmachtige optreden van de Europese Commissie.

Verkapte staatssteun
De regelingen die Apple met de Ierse belastingdienst was overeengekomen worden door de Europese Commissie beschouwd als verkapte staatssteun. Het bedrijf betaalde in 2003 effectief 1 procent belasting over zijn winsten, afnemend tot 0,005 procent in 2014. Apple is een onderneming  met 232 miljard dollar eigen vermogen op de bank.  
Deze wereldwijde ondernemingen slagen er in lucratieve deals te sluiten met belastingdiensten in Europa, waar werknemers en bedrijven in het midden- en kleinbedrijf de volle mep moeten betalen op basis van de geldende belastingtarieven. Je kunt ook stellen dat de Verenigde Staten hierdoor veel belastinggeld zijn misgelopen, want Apple is een Amerikaanse onderneming.
Nederland belastingparadijs
Nederland wordt al jaren beschouwd als belastingparadijs. Grote internationale bedrijven als Starbucks, Ikea en Google kunnen in Nederland met slimme constructies, zoals brievenbusmaatschappijen, hun belastingverplichting omzeilen. Maar ook Nederlandse bedrijven zoals Hema, WE en ASML weten met handige trucs belastingvoordelen te creëren. Zembla onderzocht in ' Belastingparadijzen, het vervolg ' hoe die bedrijven dat doen? En wat loopt onze schatkist daardoor jaarlijks mis?

Eind vorig jaar gebood Vestager ook de Nederlandse belastingdienst 30 miljoen euro terug te vorderen van de Amerikaanse koffieketen Starbucks.


(Bron: ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.