Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Anne Marie van Veen vocht tot haar dood tegen de tabaksindustrie

14-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Anne Marie
Anne Marie van Veen, de longkankerpatiënte die de tabaksindustrie aanklaagde voor zware mishandeling, is op 46-jarige leeftijd overleden. Vandaag is ze in besloten kring begraven.
Van Veen kreeg in 2014 de diagnose longkanker en besloot om in 2016 met Advocaat Bénédicte Ficq aangifte te doen van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. De aangifte kreeg veel steun vanuit diverse maatschappelijke organisaties, waaronder KWF en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.
Lees hier het hele interview met Anne Marie van Veen
De tabaksindustrie maakt kinderen bewust verslaafd
Volgens Van Veen verleidt de tabaksindustrie bewust kinderen. ‘’De tabaksindustrie doet zijn uiterste best om jongeren verslaafd te krijgen aan tabak door het toevoegen van honderden stofjes en agressieve marketing- en lobby-strategieën. Ze noemen kinderen replacement smokers, die de plaats moeten innemen van de vroegtijdig overleden rokers. Nu pas zie ik dat ik een slaaf was van de industrie.’’
Ondanks haar felle strijd besloot het gerechtshof in Den Haag in 2018 dat er geen strafzaak tegen de tabaksindustrie kwam. Volgens het hof houdt de tabaksindustrie zich aan de regels.
Schadelijke stoffen
Volgens de aanklagers sjoemelt de tabaksindustrie met schadelijke stoffen in sigaretten. De bedrijven stoppen kleine ventilatiegaatjes in sigaretten. Daardoor komen er tijdens een test minder giftige stoffen vrij. Een deel van de stoffen ontsnapt via de gaatjes voordat ze gemeten worden. Maar die gaatjes worden in de praktijk tijdens het roken afgesloten, doordat rokers ze met hun vingers en mond dicht drukken.
Dit is echter al lang bekend bij de Nederlandse overheid en de Europese commissie stelt het gerechtshof. Ondanks dat dit bekend is concludeert het gerechtshof dat dit geen reden is geweest voor overheden om in te grijpen. Om deze reden worden er geen regels overtreden en zijn ze niet strafbaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.