Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Amnesty: Shell was betrokken bij moord en marteling in Nigeria

28-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
ANP Shell
Shell heeft in de jaren negentig een rol gespeeld bij een serie moorden, verkrachtingen, martelingen en verbrandingen van dorpen door de Nigeriaanse militaire regering in Ogoniland. Dat zegt Amnesty International op basis van interne documenten van Shell, getuigenverklaringen en documenten uit Amnesty-archieven. De mensenrechtenorganisatie wil nu dat Nigeria, Groot-Brittannië en Nederland een strafrechtelijk onderzoek instellen naar de rol van de oliemaatschappij.
Honderden doden
Het oliebedrijf wordt er al langer van verdacht de Nigeriaanse overheid te hebben geholpen bij de onderdrukking van de protesten tegen olieboringen in het Ogonigebied in Nigeria begin jaren negentig. Bij deze protesten vielen honderden doden door onder andere het gewelddadige optreden van het leger.
Uit de onderzochte documenten blijkt dat Shell het Nigeriaanse leger herhaaldelijk aanmoedigde actie te ondernemen tegen protesten van de Ogoni-gemeenschap, terwijl het bedrijf wist tot welke verschrikkingen dat zou leiden, zegt Amnesty.
'Shell drong aan op militaire steun'
Interne memo’s en notulen van vergaderingen laten zien dat Shell bij hoge ambtenaren aandrong op militaire steun, zelfs nadat de veiligheidstroepen vele demonstranten had gedood, gemarteld en verkracht. Tijdens deze gewelddadige onderdrukking bood Shell het leger zelfs materiële ondersteuning, waaronder transport van legertroepen om protesten op te breken, en het bedrijf financierde ten minste één legeraanvoerder die bekend stond om zijn brute optreden, aldus Amnesty .
Shell heeft altijd ontkend op welk manier dan ook betrokken te zijn geweest bij de wandaden.
Medeplichtig aan executies
Amnesty wil nu met de documenten een rechtszaak starten tegen de oliegigant. In juni werd Shell ook al voor de rechter gedaagd voor medeplichtigheid aan de executies van negen Nigeriaanse activisten in 1995. De weduwen van vier activisten hebben een civiele procedure tegen het olieconcern aangespannen. Hun eis: publieke excuses en compensatie voor de geleden schade. De advocaat van de weduwen zei daarover:
“Het kan een eind maken aan tientallen jaren van straffeloosheid voor Shell. De naam Shell is het synoniem geworden voor de macht van grote bedrijven die lak hebben aan mensenrechten, zonder dat ze bang hoeven te zijn om daar de prijs voor te betalen.”
De vuile olie van Shell
In 2010 maakte ZEMBLA de reportage ‘De vuile olie van Shell’ over de dramatische gevolgen van de olieboringen voor de lokale bevolking van de Nigerdelta en voor het milieu. Bekijk een fragment uit deze uitzending over de roll van Shell in het gebied. Commissaris milieuzaken K. Chinda zegt daarin onder andere dat Shell gewoon doorgaat vanwege de winst, want dat is hun grootste belang: niet de mensen, maar het geld. Bekijk het fragment hier:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.