Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Amerikaanse senator wil onderzoek naar zakelijke banden Trump met Russen

09-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
TRUMP (ANP)
De Amerikaanse senator Lindsey Graham wil onderzoeken of er mogelijk zakelijke banden zijn tussen Trump en de Russen. Dat melden verschillende Amerikaanse media dinsdagavond.
In een interview met CNN liet Graham, zelf Republikein, weten geïntrigeerd te zijn door de verklaringen van de oud-directeur van de Nationale Inlichtingsdienst, James Clapper. Die had maandag tijdens een speciale zitting over de banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland laten weten geen commentaar te kunnen geven op de vraag of hij zorgen had over de Russische banden en Trump's financiële belangen bij Rusland, omdat dat een lopend onderzoek zou kunnen schaden.
De zitting van gisteren en de vraag van senator Lyndsey Graham staan niet alleen. De Amerikaanse inlichtingsdienst FBI doet al langer onderzoek naar de mogelijke relaties tussen Trump en de Russen. Een niet gemeld bezoek aan Rusland in 2016 tijdens de campagne leidde er daardoor in februari al toe dat  nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn het veld moest ruimen terwijl hij kort daarvoor nog door Trump was aangesteld.
Het Witte Huis ontkende direct dat Trump zakelijke banden met Rusland heeft, maar liet weten dat onderzoek naar de feiten over Trump altijd welkom is. De woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer:
"Hij heeft geen zakenbelangen in Rusland, hij heeft geen connecties met Rusland, dus hij heeft er geen problemen mee.' 
Vorige week nog besteedde ZEMBLA uitgebreid aandacht aan de contacten van Trump met omstreden Russische zakenmannen. In ‘De omstreden vrienden van Trump’ over Trumps zakelijke en persoonlijke relaties met oligarchen uit de voormalige Sovjet-Unie. Machtige, steenrijke mannen die verdacht worden van witwassen en fraude en contacten hebben in Moskou en met de maffia. ZEMBLA confronteerde onder andere Felix Sater, een Amerikaans-Russische zakenrelatie van Trump en ontdekte relaties met verschillende andere Russische contacten.
Ook deze week zoomt ZEMBLA in op de omstreden vrienden van Trump. In het tweede deel ’King of Diamonds, dat woensdag wordt uitgezonden, richten we het vizier op de Israëlische miljardair Lev Leviev die beschuldigd wordt van betrokkenheid van mensenrechtenschendingen. Hij is een van de grootste diamanthandelaren ter wereld. Leviev heeft connecties met de Russische president Poetin, de Amerikaanse president Trump en diens schoonzoon en topadviseur Jared Kushner. Kijk hier vast een eerste fragment uit deze uitzending.
Trump op Twitter
Naar aanleiding van de zitting over de Russische contacten tussen Trump en Amerika maandag, twitterde Trump zelf ook veelvuldig over de zaak. Hij veranderde zelfs voor korte tijd zijn Twitterpagina door een tweet in de banner bovenaan de pagina vast te zetten waarin stond dat het om nepnieuws ging en dat er ‘geen bewijs’ is van samenwerking met Rusland. Overigens legde hij daarbij woorden in de mond van James Clapper die Clapper niet had gebruikt. Clapper had gezegd geen commentaar te kunnen geven, niet dat er ‘geen bewijs’ was. 
Trump Clapper
Bron: Reuters
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.