Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Agenten krijgen vaste weerbaarheidstraining

03-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
waakzaam-dienstbaar-en-getraumatiseerd
De mentale zorg en training krijgt een structurele plek in het dagelijks werk van alle politiemensen. Dat zegt Jannine van den Berg van de Nationale Politie in een gesprek met het ANP.
Ze vertelt dat uit nieuwe onderzoeken is gebleken dat het over het algemeen gewoon goed is met de psychische gezondheid van politiemensen. Die onderzoeken heeft minister Ivo Opstelten dinsdag aan de Tweede Kamer gestuurd.
' Om dat zo te houden, is het wel noodzakelijk dat we de mentale weerbaarheid structureel bij het werk gaan betrekken ', constateert ze. ' In Rotterdam loopt nu een proefproject. We zijn inmiddels wel zo overtuigd van het nut, dat het de bedoeling is om het landelijk door te voeren. '

Op twee gebieden wordt momenteel nog een inhaalslag gepleegd. ' Het werk vraagt veel van onze mensen. Een aantal heeft daar ook emotioneel last van ’, licht Van den Berg toe. 'Daarom zijn we achterstanden aan het inhalen. Bij PTSS is dat al zo goed als gebeurd. We moeten daar alleen nog aan extra kennis bouwen.'
Het gaat volgens haar om politiemensen die lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS), een angststoornis die ontstaat doordat iemand in zware, stressvolle situaties is geweest. Ook bij langdurig zieken wordt bij de politie nu een 'inhaalslag' gemaakt.

PTSS
Het aantal politieagenten dat lijdt aan posttraumatische stress (PTSS) is volgens korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie vele malen groter dan tot nu toe werd verondersteld. In de uitzending 'Waakzaam, dienstbaar en getraumatiseerd' zegt Bouman: ' Ik ben er van overtuigd dat er ook gevallen zijn die, omdat er te weinig aandacht voor was, als een soort dark number niet meegenomen zijn in de telling. ' De Nationale Politie verwacht jaarlijks zo’n 1500 tot 2500 politiemensen, waarvan wordt vermoedt dat zij lijden aan een posttraumatische stress stoornis (PTSS), voor behandeling te moeten doorverwijzen. Dit werd ZEMBLA gemeld door Dineke Oldenhof, directeur Human Resource Management (HRM) van de Nationale Politie. Korpschef Bouman noemt het te verwachten aantal dienders met PTSS 'echt veel te veel'.

Training
Inmiddels hebben 20.000 politiemensen een weerbaarheidstraining gehad. Nog 10.000 agenten krijgen die de komende periode. ' Die duurt drie dagen en dan nog een terugkomdag. De weerbaarheidstraining wordt in de toekomst in de dagelijkse praktijk ingepast ', benadrukt Van den Berg.
Kritiek
Ze is het eens met de kritiek van het onderzoek van het WODC (onderzoeksinstituut van het ministerie van Veiligheid en Justitie) op de huidige weerbaarheidstraining. De onderzoekers zetten vraagtekens bij de effectiviteit.
Van den Berg: ' Daarom gaan we investeren in trainingen gebaseerd op herhaling. Het aanleren van mentale vaardigheden vereist herhaling. We gaan het toepassen in de dagelijkse praktijk. Bij onder meer de beroepsvaardigheidstraining wordt de mentale gesteldheid geïntegreerd. Verder wordt die ingepast bij briefings en debriefings voor en na een actie. Elke keer opnieuw. '
(ANP/ZEMBLA)
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor