Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Afvaloven Harlingen blijft voor problemen zorgen

21-05-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
burger-dwingt-provinciale-staten-tot-een-debat-over-rec-harlingen
21 mei 2011 - Al sinds ZEMBLA de aandacht vestigde op de bouw van de verbrandingsoven van Omrin in de uitzending 'Vechten om vuilnis' van Ton van der Ham, rommelt het in Harlingen. Verleende vergunningen kloppen niet, milieuregels worden overtreden, het houdt niet op.

Kort geleden werden twee kraanmachinisten onwel door het inademen van een giftige wolk uit de afvaloven.

De vuilverbrander in Harlingen stootte op 7 en 8 april te veel verzurende stoffen uit door een storing. Dit blijkt uit meetgegevens, die de provincie heeft vrijgegeven.

De calamiteit is volgens het provinciebestuur door Omrin ten onrechte verzwegen. Hiervoor krijgt het bedrijf nog een schriftelijke reprimande.

De exploitant van de nieuwe afvaloven in Harlingen Omrin is ook te vroeg begonnen met het verbranden van afval. De meetapparatuur van de oven, die pas een paar weken in gebruik is, was op dat moment nog helemaal niet in orde. Er zijn hoge concentraties koolwaterstoffen vrijgekomen en niet uit te sluiten valt dat er ook dioxine-emissies zijn geweest.

Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur dinsdagavond op basis van een rapport van onderzoeksbureau MOB. Omrin is eigendom van de Friese gemeenten. De oven, die huisvuil uit Friesland moet verwerken, staat vlakbij de Waddenzee en ligt op slechts een paar kilometers van het centrum van Harlingen. Omwonenden maken zich al langer ongerust over de uitstoot van de oven.

Algemeen directeur van Omrin John Vernooij zei in Nieuwsuur dat de normen in de eerste acht tot negen dagen zijn overschreden. Er zouden 'verzurende stoffen' zijn vrijgekomen. Sindsdien voldoet alles echter aan de normen, aldus Vernooij.

Convenant
Harlinger wethouder Jan de Boer en Omrin-directeur John Vernooij stellen een Convenant Gezondheid op dat de onrust omtrent de afvaloven (REC) moet wegnemen.  In dit convenant komen afspraken die de volksgezondheid moeten waarborgen.

Er worden onder andere afspraken gemaakt over het op hoogte werken in de kranen in het havengebied, de continue meting van dioxinen en de plaatsing van snuffelpalen. De gemeente en Omrin dragen beide financieel bij aan de uitvoering van de afspraken.

Wethouder De Boer gaat nog wel onderzoeken of er juridische stappen tegen de provincie mogelijk zijn om de REC tijdelijk stil te leggen. Dit staat los van het convenant.
 
Kamervragen
Worden de normen voor de uitstoot van schadelijke stoffen bij de afvaloven in Harlingen overschreden? Vragen van de leden Jacobi en Samsom (beiden PvdA) aan de staatssecretaris Atsma van Milieu over het bericht dat de afvaloven in Harlingen de normen zou overschrijden.
 
1. Kent u het bericht: “Achterdocht beheerst afvalovendebat” Leeuwarder Courant 12 mei 2011

2. Klopt het dat de normen wat betreft de uitstoot van schadelijke stoffen (zoals dioxine) worden overschreden? Zo ja wat is dan het risico voor de volksgezondheid?

3. Vindt er adequate monitoring plaats van de gezondheidsklachten van bewoners in de omgeving? Zo ja op welke wijze? Zo nee waarom niet?

4. Welke maatregelen worden er genomen om in het vervolg dergelijke incidenten te voorkomen?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.