Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Advocaat klaagt Rabobank aan

29-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
libor-boete-niet-van-belasting-aftrekken
Vrijdag heeft advocaat Gerard Spong een klaagschrift ingediend bij het gerechtshof Den Haag. Daarin eist hij strafrechtelijke vervolging van de Rabobank en betrokken bestuurders voor schade door manipulatie van de Libor-rente. In het tv-programma Knevel en Van den Brink zegt Spong dat de Rabobank een criminele organisatie is, want de bank heeft zich schuldig gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte.

Artikel 12 procedure
Namens Stichting Justitia Distributiva eist de advocaat dat het OM de coöperatieve bank alsnog vervolgt wegens de libor-affaire. Vorig jaar trof het OM een schikking met Rabobank in deze affaire voor een bedrag van 70 miljoen euro. Het verzoek om vervolging wordt ook wel aangeduid als een artikel 12-procedure.
Geheime schikking
Ook Fred Speijers (Fraude officier van justitie) vindt dat de medewerkers van de Rabobank die gefraudeerd hebben en nog in dienst zijn, vervolgd zouden moeten worden door de Nederlandse Justitie. 'Ze hebben de samenleving ongelooflijk veel schade berokkend', zegt Speijers in ZEMBLA – ‘De Libor affaire’ Maar een vervolging zit er niet meer in omdat justitie met de Rabobank een geheime schikking heeft gesloten.
Deze schikking moet volgens Spong ongedaan worden gemaakt. In het klaagschrift wordt niet alleen de vervolging van Rabobank als onderneming, maar ook die van betrokken bestuurders en enkele Rabo-medewerkers gevorderd. Ook wil Spong inzage in de geheime schikkingsovereenkomst.

Rabo-certificaathouders
Spong zegt te handelen namens Rabo-certificaathouders en andere mensen 'die zich slachtoffer van de bank voelen en schade hebben geleden’. Hij komt tot zeven redenen om Rabobank te vervolgen: o.a het plegen van valsheid in geschrifte en oplichting en deelneming aan twee criminele organisaties. Hij meent dat sprake is van 'immense' financiële schade én van aantasting van vertrouwen in het bancaire systeem, genoeg reden voor verantwoording voor de strafrechter.

774 miljoen euro boete
De  Libor rente is de gemiddelde rente waarvoor banken van elkaar geld kunnen lenen. De Rabobank en verschillende andere grote internationale banken hebben afgelopen jaar hoge boetes gekregen voor manipulatie van deze rentetarieven. De Rabobank kreeg eind oktober vorig jaar een boete van in totaal 774 miljoen euro voor het manipuleren van het libortarief. Daarvan was 70 miljoen euro afkomstig van het Nederlandse OM. Ongeveer dertig Rabohandelaren manipuleerden het libortarief voor eigen gewin door te hoge of te lage rentes op te geven, afhankelijk van de handelsposities die waren ingenomen.
Reactie Functioneel Parket
In een persbericht reageert het functioneel pakket op het publieke debat over de LIBOR-manipulaties. ‘Rabobank heeft in het kader van de transactie met het Openbaar Ministerie € 70 miljoen betaald. In de transactie met Rabobank zijn geen zaken tegen individuele bankiers ‘afgekocht'.

Het onderzoek tegen destijds betrokken bankiers loopt nog. De bankiers die mogelijk een verwijt kan worden gemaakt dat strafrechtelijke vervolging rechtvaardigt, zijn geen van allen meer werkzaam bij de Rabobank. In dit onderzoek vindt afstemming plaats tussen verschillende strafrechtelijke autoriteiten, waaronder het Amerikaanse Department of Justice. In dat kader vindt informatie-uitwisseling plaats.’
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.