Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Acteur voert actie tegen Shell: 'neem Shell predicaat koninklijk af'

25-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Shell ANP 2
Koning Willem-Alexander zou Shell het predicaat ‘koninklijk’ af moeten nemen. Dat vindt acteur Marcel Hensema. Hensema, bekend van rollen in films als ‘Karakter’, ‘Simon’, ‘De gelukkige huisvrouw’ en ‘Sonny Boy’, is op Facebook een actie gestart. Hij roept mensen op zijn voorbeeldbrief aan de koning te printen, ondertekenen en op te sturen.
Volgens Hensema heeft Shell met zijn opstelling in het Groningse gasverhaal alle bijzondere voorwaarden die hangen aan het koninklijk predicaat geschonden. "Als een onderneming dit predicaat wil voeren (zo staat op koninklijkhuis.nl) dient o.a. de bedrijfsvoering onberispelijk te zijn." Maar Shell heeft zich, zegt Hensema, helemaal niet onberispelijk gedragen. "Ze zijn meermaals veroordeeld tot boetes en schikkingen voor bedragen die de bijzondere voorwaarden ver overstijgen."
Hensema deelde de brief aan de koning woensdagavond ook al uit aan bezoekers van de Stadsschouwburg Groningen. Hij zong daar samen met het Groningse kleinkunstduo Pé Daalemmer & Rooie Rinus een protestlied over Shell gericht aan de koning. Dat meldt het Dagblad van het Noorden . Ze protesteerden in het lied tegen de aandelen van de koninklijke familie in Shell:
De vuile olie van ShellAardbeving in Loppersum
ZEMBLA maakte in 2012 de uitzending ‘ De vuile olie van Shell ’ over de praktijken van Shell in Nigeria. Ook besteedde ZEMBLA aandacht aan de gaswinning en aardbevingen in Groningen in 2014 in de uitzending ‘ Aardbeving in Loppersum ’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.