Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Acht natuurgebieden in Drenthe vervuild met landbouwgif

03-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
338 keer bekeken
  •  
de Gasterse Duinen - landbouwgif

de Gasterse Duinen.

© ANP

In acht Drentse natuurgebieden zijn maar liefst 31 verschillende bestrijdingsmiddelen, biociden en afbraakproducten gevonden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van burgerinitiatief Meten=Weten uit de Drentse gemeente Westerveld en Natuurmonumenten, meldt dagblad Trouw.


De bestrijdingsmiddelen zijn gevonden in het Dwingelderveld, Holtingerveld, Leggelderveld en Wapserveld, eigendom van Natuurmonumenten en om het Doldersummerveld, Uffelter Binnenveld, Drouwenerzand en Gasterse Duinen van Het Drentse Landschap.


Geschrokken

Natuurmonumenten en Het Drentse Landschap zeggen geschrokken te zijn van deze resultaten. De uitkomst van de metingen in natuurgebieden is dat overal, ongeacht de afstand tot de omliggende landbouwgebieden, een cocktail van bestrijdingsmiddelen is aangetroffen. Het Drentse Landschap en Meten=Weten vragen landbouwminister Carola Schouten met klem om hier diepgaand onderzoek naar te laten uitvoeren.

 

In september 2019 zijn door Meten=Weten op 17 verschillende plekken in natuurgebieden monsters genomen van planten en op 6 plekken in mest (schaap en rund). De monsters zijn genomen vanaf de rand van het natuurgebied richting de kern van dat gebied. Dit in de vooronderstelling dat er met het vergroten van de afstand tot landbouwgebieden een afname zichtbaar zou zijn van de concentratie en hoeveelheid aangetroffen middelen.


Lees ook: Drentse bewoners onderzoeken landbouwgif in bodem en water en vinden 57 middelen

Dat is volgens de onderzoekers niet het geval. De bestrijdingsmiddelen zijn dusdanig vluchtig en mobiel dat ze zich over grote afstand verplaatsen en midden in de natuur terechtkomen. In totaal gaat het om 31 verschillende middelen waarvan er 20 zijn toegelaten voor gebruik.

‘Deken van bestrijdingsmiddelen’
“Ik vind het shocking als ik zie wat voor een lijst aan middelen wordt gevonden”, zegt Ruud Kreetz, gebiedsmanager van Natuurmonumenten in Drenthe tegen NPO Radio 1. “We zien dat er een deken van bestrijdingsmiddelen over onze natuurgebieden ligt. En als het over onze natuurgebieden ligt, dan weet je ook zeker dat het in de tuinen van bewoners hier in Drenthe hetzelfde is.”

Bollengif in babyluier
Vorig jaar werd in Nederland voor het eerst aangetoond dat omwonenden van bloembollenvelden aan hogere concentraties bestrijdingsmiddelen worden blootgesteld dan mensen die verder weg wonen. Ook in de luiers van baby’s die binnen 250 meter afstand van bollenvelden wonen, werden pesticiden aangetroffen. Dit bleek uit het ‘Onderzoek Bestrijdingsmiddel en Omwonenden’ dat in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Economische zaken is uitgevoerd.

In de Zembla-uitzending ‘Bollengif in babyluiers' onderzochten we of de overheid omwonenden van bollenvelden voldoende beschermt tegen de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen.

Bekijk hier de uitzending 'Bollengif in babyluiers':

Lees hier het hele rapport:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.