Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aantal oproepcontracten weer toegenomen, ondanks de afspraken

24-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oproepcontracten
Wel een contract tekenen maar niet weten hoeveel uur je betaald gaat krijgen, het komt steeds meer voor met de zogeheten nulurencontracten. En hoewel was afgesproken dat er een eind moest komen aan dit soort contracten, is het aantal mensen dat op oproepbasis werkte vorig jaar toch met 20.000 gestegen. Nu zijn er 551.000 mensen die geen duidelijkheid hebben over wanneer ze moeten werken en hoeveel uur.
Van nul naar één uur per week
Dat schrijft Trouw woensdag naar aanleiding van cijfers van het CBS. In 2013 werd nog in Den Haag afgesproken dat het aantal mensen dat op oproepbasis werkt niet meer mocht toenemen, maar daar blijkt nu weinig van terecht te zijn gekomen. Het enige wat er gebeurde is dat de mensen met een nulurencontract een éénurencontract kregen. Dit gebeurde bijvoorbeeld in de zorg, vertelt FNV-bestuurder Maureen van der Pligt in Trouw. Maar met een verandering van nul naar één uur schiet je niet veel op, aldus de FNV-bestuurder. Dat is een schijnverbetering. Mensen hebben dan alsnog geen enkel idee hoeveel ze aan het einde van de maand zullen verdienen.
Lager loon
De flexibele arbeidsovereenkomsten komen vooral voor bij de thuiszorg, de horeca en de handel. Niet alleen omdat het soms moeilijk te voorspellen is hoeveel er gewerkt moet worden, ook omdat het voor werkgevers goedkoper is dan tijdelijke of vaste contracten. Ook liggen de lonen van de oproep-overeenkomsten meestal lager. Mensen met een oproepcontract hebben daardoor minder geld, lager loon, maar ook nog eens weinig kans op een tweede baantje. Ze moeten immers wél een aantal uur beschikbaar zijn voor het oproepcontract dat ze hebben getekend.
Afspraken
In de ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en jeugdzorg zijn inmiddels wel afspraken gemaakt om nulurencontracten te stoppen. Maar desondanks is het aantal oproepcontracten waarbij werknemers geen duidelijkheid hebben het afgelopen jaar gestegen.
Woningmarkt
Gisteren publiceerde Trouw een artikel over een ander nadeel van flexibele contracten. Zo hebben mensen met flexwerk steeds vaker problemen met het vinden van een woning. In de vrije huursector moet je inkomen soms vier keer zo hoog zijn dan de huur. Dat kunnen mensen met een flexibel contract, of starters, niet betalen. Een huis kopen gaat al helemaal niet. En voor een sociale huurwoning verdienen ze vaak net iets teveel. Lees: ' Flexcontract? Jammer, dan vindt u geen huurhuis '
Ook in de wereld van de postbezorgers is het geen rozengeur en maneschijn. Zembla maakte eerder dit jaar de uitzending ' Baas in eigen Bus ' over postbezorgers die amper het hoofd boven water kunnen houden vanwege slechte vergoedingen en ongunstige contracten. Bekijk ook de Zembla over ' Voor jou tien anderen ' over slecht betalende flexibele contracten in de bouw, de thuiszorg en de post.

De uitzending Baas in eigen bus wordt donderdag 1 september herhaald om 10:10 uur bij de VARA op NPO2.
Beeld: Flickr
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.