Aantal meldingen ouderenmishandeling blijft toenemen
10-06-2014
• leestijd 2 minuten
De stijgende trend in het aantal geregistreerde meldingen van ouderenmishandeling heeft zich ook in 2013 doorgezet. Over het jaar zijn 1703 meldingen gedaan bij de Steunpunten Huiselijk Geweld, een stijging van 66% ten opzichte van 2012 en een verdubbeling van het aantal meldingen in 2010. Dat meldt het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling in een vandaag verschenen factsheet.
In de meeste gevallen is er sprake van psychische mishandeling (69%) bij vrouwen (74%). 9% van de meldingen gaat om een oudere die in een zorginstelling woont. Onlangs kondigde Martin van Rijn, staatssecretaris van VWS, een landelijk onderzoek naar de aard en omvang van ouderenmishandeling aan. Dit zal verder inzicht geven in de problematiek.
Net als in 2012 hadden slachtoffers vaak te maken met meerdere vormen van geweld. Naast psychische mishandeling, hadden slachtoffers te maken met financiële uitbuiting (39%) en fysieke mishandeling (38%). Vrouwen (74%) zijn vaker slachtoffer van ouderenmishandeling dan mannen (26%). De pleger is in de helft van de gevallen een kind of kleinkind (52%) of de (ex)partner (33%). Een grote meerderheid van de slachtoffers woont alleen of met een partner (77%).
Uit de meldingen blijkt dat slachtoffers veelal zorgafhankelijk zijn van de pleger, waardoor het moeilijk is om over mishandeling of misbruik te praten. Het Actieplan 'Ouderen in veilige handen' van VWS, dat alle vormen van ouderenmishandeling aanpakt, stelt het doorbreken van dit taboe centraal. Om ouderenmishandeling bespreekbaar te maken, wordt samen met de ouderenbonden bijvoorbeeld voorlichting gegeven aan ouderen zelf. Ook Steunpunten Huiselijk Geweld organiseren veel voorlichtingen.
Internationale dag tegen ouderenmishandeling
Zondag 15 juni was het Internationale dag tegen ouderenmishandeling, in het leven geroepen door de Wereld Gezondheidsraad van de Verenigde Naties. De VN wil de wereld bewust maken van het feit dat er ouderenmishandeling bestaat en dat het uitgebannen moet worden. En dat is hard nodig, want de cijfers over 2013 vormen slechts een fractie van het geschatte slachtofferaantal van ouderenmishandeling. Het lage aantal meldingen is mogelijk te verklaren doordat oudere slachtoffers veelal zorgafhankelijk zijn en met de dader een partner- of familierelatie hebben. De meeste meldingen komen dan ook van politie, welzijnswerkers en mensen die in zorginstellingen werken, niet van slachtoffers of familieleden zelf.