Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aangifte tegen Nederlandse bedrijven wegens miljoenenfraude na onderzoek van ZEMBLA

26-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Ilias Khrapunov (Trump III)
Een Amerikaans burgerplatform heeft aangifte gedaan tegen twee Nederlandse BV's die betrokken zouden zijn bij het witwassen van geroofd geld uit Kazachstan. Het platform, Avaaz, baseert de aangifte voor een groot deel op onderzoek van ZEMBLA dat de genoemde feiten eerder publiceerde in de serie ‘De omstreden vrienden van Donald Trump’.


De zaak draait om het Amerikaanse vastgoedbedrijf Bayrock LLC, waarmee Donald Trump diverse appartementencomplexen ontwikkelde. Bayrock heeft ook samengewerkt met Viktor Khrapunov, een voortvluchtige oud-burgemeester en gouverneur uit Kazachstan. De Kazachstaanse overheid beschuldigt Khrapunov ervan honderden miljoenen aan staatseigendommen te hebben gestolen. Dat bedrag is via een wirwar aan brievenbusbedrijven weggesluisd en witgewassen in bijvoorbeeld Zwitserland en de VS. Onder meer in vastgoed van Bayrock en Trump, zo luidt de beschuldiging. Een deel van het geld zou vervolgens via Nederland verdwenen zijn.
Witgewassen
Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat Bayrock een bedrijfsconstructie in Nederland heeft opgezet, waarmee anderhalf miljoen dollar zou zijn witgewassen.
De Nederlandse constructie is opgezet met behulp van trustkantoor ATC in Amsterdam en het Amerikaanse advocatenkantoor Bracewell & Giuliani dat destijds onder leiding stond van Rudy Giuliani, de huidige advocaat van Trump.
Miljarden euro’s
Khrapunov’s gestolen miljoenen lijken te zijn samengevoegd met een nog veel groter bedrag dat door een andere Kazachse oligarch is ontvreemd van de BTA-bank in Almaty, Kazachstan. Deze Mukhtar Ablyazov heeft, zo blijkt uit Britse rechtbankstukken, miljarden euro’s van de BTA-bank geroofd toen hij daar zelf directeur was. ZEMBLA liet eerder zien dat Ablyazov en Khrapunov waarschijnlijk meerdere Nederlandse constructies hebben gebruikt bij het wegsluizen van hun gestolen kapitaal. 
Kort geding
De familie Khrapunov probeerde op 27 september 2017 een uitzending van ZEMBLA over de fraudezaak tegen te houden bij de rechter. Maar die gaf ZEMBLA op alle punten gelijk en weigerde de uitzending te verbieden .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.