Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla wint kort geding van Kazachse multimiljonair

27-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Ilias Khrapunov (Trump III)
De rechtbank in Lelystad heeft vandaag beslist dat de uitzending van ZEMBLA ‘De omstreden vrienden van Donald Trump: de miljardenfraude’ doorgang kan vinden. De Kazachse zakenman Ilyas Khrapunov probeerde in een kort geding de ZEMBLA uitzending die vanavond te zien is tegen te houden. Volgens Khrapunov zou de uitzending niet op feiten gebaseerd zijn, zou ZEMBLA hem lichtvaardig beschuldigen en onvoldoende wederhoor hebben gepleegd. De rechter gaat daar echter niet in mee en wijst de vorderingen van Khrapunov af.
Ilias Khrapunov (Trump III)
Zoon van Kazachse oud-minister
Ilyas Khrapunov is de zoon van Victor Khrapunov. De Kazachse oud-minister en voormalig burgemeester van Almaty wordt door de overheid van Kazachstan beschuldigd van het stelen en witwassen van honderden miljoenen dollars. Ilyas is ook de schoonzoon van de Kazachse oligarch Mukhtar Ablyazov die door een Britse civiele rechter veroordeeld is tot terugbetaling van vier miljard dollar wegens fraude. Ilyas Khrapunov zou volgens de Kazachse overheid een centrale rol spelen in het beheren en witwassen van de verdwenen miljarden.
Onderzoek naar omstreden zakendeals Trump
ZEMBLA stuit op Ilyas Khrapunov in haar onderzoek naar de omstreden zakendeals van president Trump. De familie Khrapunov investeerde een deel van haar vermogen in vastgoed waar Donald Trump medeaandeelhouder in is. Ook blijkt de familie Khrapunov samen te hebben gewerkt met verschillende oud-medewerkers van Trump, waaronder een voormalig zakenpartner van de huidige president: Felix Sater. Sater is veroordeeld voor een geweldsmisdrijf en aandelenzwendel en heeft banden onderhouden met de Russische maffia.
Speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoekt of Trump heeft samengespannen met Rusland om de verkiezingen te winnen, duikt nu ook in het zakelijke verleden van Trump. Volgens recente berichten onderzoekt Mueller onder meer TrumpSoHo, het vastgoedproject waarin de familie Khrapunov appartementen kocht.
Heksenjacht
De familie Khrapunov en Mukhtar Ablyazov ontkennen tegenover ZEMBLA alle beschuldigingen van criminele activiteiten. Ze zeggen hun vermogen op legale wijze te hebben verkregen. Ze laten aan ZEMBLA weten vals te worden beschuldigd door het regime van Kazachstan dat een politieke heksenjacht tegen hen voert en probeert hen door onder meer het aanspannen van rechtszaken de mond te snoeren. Een woordvoerder van Ilyas Khrapunov zegt dat hij zich bij zijn zaken altijd aan Zwitsers recht houdt.  
De omstreden vrienden van Donald Trump: De miljardenfraude
De uitzending ‘ De omstreden vrienden van Donald Trump: De miljardenfraude ’ is vanavond te zien om 21:15 uur op NPO 2.
Lees het vonnis van de rechter hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.