Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bijna 70 aardbevingen door gaswinning in eerste helft 2017

21-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gas groningen ANP

In Noord-Nederland waren dit jaar tot nu toe 69 aardbevingen door gaswinning. Dat blijkt uit gegevens van het KNMI. De zwaarste beving was op 27 mei in Slochteren en had een kracht van 2.6 op de schaal van Richter.  Na deze beving meldden enkele tientallen mensen schade aan hun huizen. Inspecteurs gaan het komende halfjaar op pad om bij zo’n 2100 adressen in Groningen de schade die veroorzaakt is door de aardbevingen in kaart te brengen.

gas groningen ANP
“Sinds 31 maart is het aantal schademeldingen flink opgelopen. Ondertussen zijn de gesprekken over het nieuwe schadeprotocol nog steeds in volle gang”, aldus coördinator Hans Alders. “Het is onduidelijk wanneer het protocol gereed is, maar om mensen niet langer te laten wachten, willen we alvast starten met het opnemen van schades.”
Flinke klus
Alders noemt het een flinke klus. Maar de inspecteurs komen volgens hem beslagen ten ijs. Ze moeten minimaal tien jaar ervaring hebben met het opnemen van schades en een civieltechnische of bouwkundige opleiding hebben afgerond. Uiteindelijk zal het nog op te richten Instituut Mijnbouwschade de zaken gaan beoordelen.
In maart is besloten dat de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, niet meer betrokken is bij de afhandeling van bevingsschade maar een onafhankelijke commissie.
Loppersum
Het epicentrum van de bevingen ligt in en rond het Groningse Loppersum. Het dorp en de omliggende plaatsen liepen in het verleden veel schade op door de gaswinning. ZEMBLA maakte daar de uitzending  ‘Aardbeving in Loppersum’  over. Het verzet tegen de gaswinning klinkt de laatste jaren steeds heviger. Demissionair minister Kamp  besloot in april  na advies van het Staatstoezicht op de Mijnen, de gaswinning in Groningen vanaf oktober met tien procent te verlagen.
Het KNMI registreert zeer regelmatig bevingen in het gaswinningsgebied, soms wel twintig per maand. Aardgas zit ongeveer drie kilometer onder de grond. De door gaswinning veroorzaakte bevingen vinden dan ook op die diepte plaats en zijn daarom goed voelbaar aan de oppervlakte. De meeste aardbevingen door een natuurlijke oorzaak vinden plaats op twintig tot honderd kilometer diepte.
Tot nu toe registreerde het KNMI in totaal ongeveer duizend aardbevingen in Noord-Nederland, de eerste was in 1986. Veertien waren sterker dan 3,0 op de schaal van Richter. Honderd hadden een kracht van tussen de 2,0 en 3,0. Bevingen onder de 2,0 worden meestal niet gevoeld door mensen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.