Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

67 vragen voor staatssecretaris over beveiligingslek en gesjoemel bij de Belastingdienst

05-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Datacenter Belastingdienst
De vaste Kamercommissie voor Financiën is nog niet klaar met het beveiligingslek en het gesjoemel met een aanbesteding bij de Belastingdienst. De commissie stelt 67 vragen aan de verantwoordelijk staatssecretaris  Menno Snel over het onderzoeksrapport dat onlangs verscheen over de kwestie. Dat onderzoek werd in opdracht van oud-staatssecretaris Wiebes gestart nadat Zembla in de uitzending ‘Prutsen en pielen zonder pottenkijkers’ het beveiligingslek en het gesjoemel bij de Belastingdienst blootlegde.
Het rapport bevestigde bevindingen van Zembla . De Belastingdienst had in 2013 g esjoemeld met de aanbesteding voor het opzetten en ondersteunen van een onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling. IT-bedrijf Accenture kreeg een voorkeursbehandeling van de top van de betreffende afdeling, de zogenoemde 'Broedkamer'.  
Aangifte en integriteitsonderzoeken na groot datalek bij de Belastingdienst
Eerdere rapporten over het beveiligingslek bevestigden dat er inderdaad veel is misgegaan met de databeveiliging bij de fiscus. De conclusie was dat de gegevens van belastingbetalers bij de medewerkers van de Broedkamer niet in goede handen waren. 
De vaste Kamercommissie voor Financiën wil alles weten over het onderzoek en over de huidige situatie bij de Belastingdienst. Zo vraagt de commissie de staatssecretaris waarom onderzoekers geen toegang kregen tot privé mailboxen, poststukken en telefoongegevens, zoals WhatsApp-berichten. Ook is de vraag gesteld waarom in sommige gevallen besloten is geen aangifte te doen tegen ambtenaren die de schijn tegen hebben van belangenverstrengeling.
Lees via deze link alle 67 vragen die gesteld zijn door de Kamercommissie. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.