Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

40.000 verdachten niet opgepakt door falende computers

18-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
d66-wil-opheldering-over-computerfalen-politie
De nieuwe computersystemen van de politie werken zo slecht en zijn zo gebruiksonvriendelijk, dat rechercheurs maar de helft van alle opsporingsinformatie in het systeem zetten. Dat zegt de Utrechtse korpschef S. Heijsman in de ZEMBLA-aflevering ‘Opsporing verzocht!’. Hierdoor gaat cruciale informatie verloren waardoor verdachten niet worden opgepakt. Heijsman: ‘Per jaar leveren we nu acht tot tien procent minder dossiers aan het Openbaar Ministerie aan, zo’n 20.000 verdachten.’ Sinds de invoering van de systemen twee jaar geleden lopen er daardoor naar schatting 40.000 verdachten vrij rond.

Plankzaken worden definitief afgeschreven
Al eerder werd bekend dat de politie van de 500.000 misdrijven met opsporingsindicatie, 150.000 in de wacht moet zetten wegens capaciteitsgebrek. In ZEMBLA blijkt nu dat veel van deze zogenaamde ‘plankzaken’ definitief worden afgeschreven. Volgens korpschef Heijsman wordt aan de meeste zaken die langer dan zes maanden liggen geen aandacht meer besteed. In zijn eigen korps Utrecht gaat het tot nu toe om 1.700 zaken. ‘Een groot deel zal uiteindelijk als niet afgerond toch terzijde worden gelegd.’ Korpschef Heijsman licht toe dat dit ook met zwaardere delicten gebeurt zoals zedenzaken.

Pakkans gedaald
De pakkans van criminelen is de afgelopen jaren gestaag gedaald. In 1980 was het nog 30 procent. In 2007 berekende het CBS het aantal oploste misdrijven op 23 procent. Maar sinds de invoering van de nieuwe computersystemen, kelderden de cijfers naar 16,6 procent.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.