Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

3700 mensen blijven met restschuld zitten

03-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
steeds-meer-gedwongen-verkopen-en-met-verlies-verkocht
Duizenden mensen hebben vorig jaar hun huis met een restschuld moeten verkopen. 3700 van hen bleven zitten met gemiddelde schuld van zestigduizend euro. Dat schrijft  (pdf) minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok aan de Tweede Kamer.

In de cijfers zijn niet opgenomen die mensen wiens restschuld werd overgenomen door de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Vorig jaar kwamen 3576 aanvragen binnen bij de NHG. Hoeveel van deze aanvragen zijn gehonoreerd, is niet bekend, maar in eerdere jaren werd vaak ruim tachtig procent van de verzoeken ingewilligd. De NHG keerde vorig jaar per huis gemiddeld 34 duizend euro uit.

De NVB heeft in zijn cijfers alleen mensen meegenomen die niet van hun restschuld af konden komen. Buiten de cijfers vallen mensen die hun restschuld aflosten met eigen spaargeld, die de restschuld mee konden nemen in hun nieuwe hypotheek, of die werden gecompenseerd door de NHG.

De minister wil voorkomen dat mensen met een restschuld blijven zitten. De maximale hypotheeksom werd eerder dit jaar al verlaagd van 106 procent van de woningwaarde, naar 105 procent. Uiteindelijk moet dat verder dalen tot honderd procent. Blok wil de meting van de NVB jaarlijks herhalen, zodat bekeken kan worden of de aanpak van de restschulden resultaat heeft.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft zich in het verleden kritisch en bezorgd uitgelaten over de omvang van de schuldpositie en de restschuldrisico’s van individuele huishoudens in Nederland. Uit de feitelijke analyse van de financiering van de koopwoningenmarkt, gepubliceerd door de Vereniging Eigen Huis, blijkt dat de gemiddelde hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens hoger is dan in andere landen en de afgelopen jaren verder is gestegen.

Uit onderzoek van de AFM (pdf) komt naar voren dat aanbieders werken aan een betere aanpak van betalingsachterstanden bij hypotheken. Wel constateert de toezichthouder dat ze nog verdere maatregelen kunnen nemen om het klantbelang meer centraal te stellen.

Mensen die noodgedwongen hun huis moeten verkopen, blijven zitten met een enorme restschuld, omdat de waarde van hun huis inmiddels veel lager ligt dan wat ze er zelf voor hebben neergelegd. In de aflevering 'Horrorhypotheken' onderzoeken we de rol van de banken in de huizencrisis, en hoe ze omgaan met klanten die daaraan ten onder gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.