Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

249 wapenvergunningen ingetrokken

30-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-schietclub
De herscreening van wapenvergunningen na het schietdrama in Alphen aan den Rijn heeft in totaal 29 mensen hun wapenvergunning gekost. Bij reguliere controles raakten tussen april en november nog eens bijna 220 wapenbezitters hun vergunning kwijt. Na het schietdrama zijn alle 70.000 wapenvergunningen in Nederland opnieuw tegen het licht gehouden.

Psychische gesteldheid
Bij zeven personen is de vergunning ingenomen vanwege hun psychische gesteldheid. Dat moet volgens de politie in ruime zin worden opgevat. "Dat betekent niet dat ze allemaal psychische hulp krijgen. Het kan ook zijn dat ze in een emotioneel zware scheidingsprocedure zitten, bijvoorbeeld." De redenen bij de andere ingenomen vergunningen zijn divers van aard.

Na het schietdrama in april in winkelcentrum Ridderhof bleek dat dader Tristan van der V. een wapenvergunning had gekregen. Dat terwijl gegevens over zijn gedwongen opname in een psychiatrische instelling in 2006 in het politiesysteem te vinden waren. Dat was bij de behandeling van zijn vergunning niet meegenomen.

Direct was de grote vraag hoe dat bij andere vergunninghouders zat. Waren bij hen misschien ook zaken over het hoofd gezien die aangaven dat het uitgeven van een wapenvergunning onverstandig was?

ZEMBLA onderzocht de wereld van de schietsport en filmt exclusief bij schietsportvereniging Willem Tell in Harderwijk. Zij zet haar deuren open en laat zien hoe kinderen van tien, twaalf jaar leren schieten en hoe topschutters zich voorbereiden op een wedstrijd. Maar ze vertellen ook openhartig over de gebrekkige screening die ze kunnen doen bij nieuwe leden vanwege de privacy. ‘Je mag zelfs verzwijgen dat je de grootste crimineel van Nederland bent,’ zegt een bestuurslid in ZEMBLA - 'De schietclub'

In heel Nederland zijn er bijna 16.000 huisbezoeken afgelegd. Dat betekent dat bij iets minder dan een kwart van alle vergunningen de vergunningprocedure volledig opnieuw doorlopen is. Wanneer alle 70.000 vergunningsprocedures volledig opnieuw doorlopen zijn, is onbekend.

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.