Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘20 procent van kinderen gescheiden ouders ziet vader niet meer’

17-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
vechtscheidingen 1 ANP
Van de volwassenen tussen 25 en 46 jaar die als kind de scheiding van hun ouders meemaakten, heeft nu 20 procent geen contact meer met de vader. 5 procent had geen contact met de moeder. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Bij volwassenen van wie de ouders niet uit elkaar gingen, bedroegen die 1 en 2 procent.
Lees hier het hele onderzoek
Scheidingsgolf
In het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), werd gekeken naar kinderen die geboren zijn tussen 1971 en 1991. Dit is namelijk een periode waarin het aantal scheidingen fors toenam. Het is voor het eerst dat de langetermijneffecten van scheiding op deze manier onder de loep zijn genomen. Ook ouders die in die jaren uit elkaar gingen, werden ondervraagd.

Na scheiding meestal bij de moeder
Kinderen die opgroeiden met gescheiden ouders, woonden meestal bij hun moeder. Slechts een kleine minderheid woonde gedurende de jeugd bij hun vader. Een andere woonvorm kwam bij de generatie geboren in 1980-1991 vaker voor dan bij de oudere groep. De voornaamste verklaring hiervoor is de toenemende populariteit van co-ouderschap, waarbij kinderen afwisselend bij beide ouders wonen.
Buiten beeld
"Tegenwoordig heb je co-ouderschap en bezoekregelingen. Destijds verdween de vader na een echtscheiding al snel buiten beeld of werd het contact stukken minder", zegt onderzoeker Matthijs Kalmijn van de Universiteit van Amsterdam tegen RTL Nieuws . De gevolgen daarvan zijn nog niet goed onderzocht. "Veel vaders hebben er moeite mee als ze het contact met de kinderen verwatert. Ze ervaren minder sociaal welbevinden als er geen contact is."

Vechtscheidingen
ZEMBLA besteedde in 2013 aandacht aan de toenemende vechtscheidingen tussen ouders. Ouders vinden dat ze recht op hun kinderen hebben, ze slepen elkaar voor de rechter en procederen jarenlang over de inboedel, alimentatie en de omgang met de kinderen. ZEMBLA onderzoekt wat er gebeurt als liefde omslaat in haat en voormalige partners elkaar naar het leven gaan staan in een vechtscheiding. 

Bekijk de eerste minuut:
Bron: CBS/UvA 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.