Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

175.000 euro voor ex-bestuurder verlieslijdende zorginstelling Laurens

21-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
452 keer bekeken
  •  
ANP - LAURENS
De Rotterdamse zorginstelling Laurens die in 2015 en 2016 grote verliezen draaide, heeft een oud-bestuurder een ontslagvergoeding van 175.000 euro betaald.
ANP - LAURENS
De bestuurder, Marc Scholten, moest vorig jaar vertrekken bij de instelling voor ouderenzorg vanwege de grote verliezen en tekortschietende zorg.
Kritiek Hugo Borst
Die problemen kwamen aan het licht toen Hugo Borst in een column in het AD stevige kritiek uitte op de instelling omdat zijn moeder in een van de verpleeghuizen van Laurens zat. Daardoor moesten toen drie topbestuurders vertrekken, Ids Thepass, twee directeuren en Marc Scholten.
Ids Thepass zag af van de vertrekvergoeding blijkt uit de jaarrekening van Laurens. Ex-directeur thuiszorg Heleen Post ontving 75.000 euro en ex-directeur ‘Wonen met Zorg’ Wim de Geus kreeg 70.000 euro, schrijft RTLZ maandag. Scholten blijkt nu 175.000 euro te hebben ontvangen.
Miljoenenverlies
In 2016 leed Laurens bijna vijftien miljoen euro verlies. Dat was in 2015 bijna 25 miljoen. Volgens de zorginstelling zou het de laatste maanden gelukt zijn uit de rode cijfers te blijven.
Overzicht grootverdieners
Laurens is niet de enige zorginstelling die een oud-bestuurder met een hoge ontslagvergoeding de laan uit stuurt. Dat blijkt uit de ActiZ 50 ranglijst van FNV, een overzicht van vergoedingen aan topbestuurders in de zorg. Op de eerste plaats van die ranglijst stond Wim Driesse van Stichtig CuraMare. Driesse was lid van de raad van bestuur van Stichting Curamare maar vertrok in 2016 vanwege verschillen van inzicht tussen hem en de Raad van Toezicht. Zijn ontslagvergoeding was 186.851 euro.
Vergoedingen goed voor 1.700 extra  borgmedewerkers
De hoge vergoedingen staan in schril contrast met de verhalen over bezuinigingen, tekort aan personeel en gebrekkige zorg. In 2016 raakten ongeveer 70.000 mensen in de zorg hun baan kwijt. De FNV rekende uit dat van de 68 miljoen die aan bestuurders werd betaald, 1.700 zorgmedewerkers extra in de ouderenzorg hadden kunnen werken.
Nieuwe maximum ontslagvergoeding
Door de discussie die over de hoge salarissen en ontslagvergoedingen in de (semi)-publieke sector is ontstaan, is inmiddels de ‘Wet Normering Topinkomens’ (WNT) in het leven geroepen. Dankzij deze wet mogen topfunctionarissen vanaf dit jaar niet meer verdienen dan de Balkenendenorm van 178.000 euro. Het maximum voor een ontslagvergoeding is 75.000 euro. Scholten kreeg zijn ontslagvergoeding voordat de wet in werking trad.
'Wie verschoont mijn moeder'‘Wie verschoont mijn moeder, 2’
'Wie verschoont mijn moeder'
Wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen en hoge werkdruk in de ouderenzorg, is duidelijk te zien in de afleveringen ‘Wie verschoont moeder, deel 1 en 2’ van ZEMBLA over de gevolgen van het personeelsgebrek in de verpleeghuizen. Overvolle luiers, te weinig hulp bij het eten en drinken en ongewenst vastzetten. Dat is het beeld dat familie en personeelsleden van meerdere verpleeghuizen schetsen over de zorg voor demente ouderen.
Bekijk: 'Wie verschoont mijn moeder' en ‘Wie verschoont mijn moeder, 2’ .
Bekijk de ranglijst van grootverdieners in de zorg hier .

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor